eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Karinthy Frigyes születésnapja lesz a magyar humor napja

Karinthy Frigyes születésnapját, június 25-ét ezentúl a magyar humor napjaként ünnepelje a hazai színházi szakma és a közélet - javasolta a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kalmár Tibor rendező. A magyar humor első alkalommal megtartott ünnepének tiszteletére Humorvosság címmel rendeznek gálaestet a Játékszínben szerda este.

"A magyar ember mindig a humor segítségével tudott élni és túlélni" - idézte Karinthy Ferenc író a szavait Kalmár Tibor, hozzátéve, ezek a sorok inspirálták őt az első magyar humor napja megrendezésére.

Mint elárulta, az eredeti ötlet szerint a humor világnapját a föld összes országában ünnepelték volna, de ezt a kezdeményezést az UNESCO néhány éve elutasította, így a kezdeményezés hazai keretek között valósulhat meg.

A távlati tervekről szólva a rendező elmondta, jövőre szeretnék az ünnepet karikatúra-kiállítással kiegészíteni, létrejöhetne a Magyar Humor Háza, és erre az alkalomra esetleg megjelenhetne a Magyar Humor Lapja. 2009. június 25-én adnának át első alkalommal egy újonnan, a hazai humoristák elismerésére alapított díjat, amely valamilyen módon Karinthy Frigyeshez kötődhetne. "Egy roadshow-t is csinálhatnánk az Andrássy úton, humoristák részvételével" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt többek között Karinthy Márton, Bodrogi Gyula, Kaposy Miklós, Koltai Róbert, Sas József és Selmeczi Tibor is, Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: szükség van erre a műfajra és annak minden válfajára.

"Ha a Kalmár Tibor által elindított kezdeményezés a közönség és a szakma részéről is támogatásra talál, a kulturális tárca is mellé tud majd állni" - fogalmazott a szakállamtitkár.

Az első alkalommal megtartott magyar humor napjára a Játékszín Humorvosság címmel rendez gálaestet. A Karinthy írásaiból is válogató ünnepi műsorban közreműködik Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Balázs Péter, Hegyi Barbara, Détár Enikő, Sas József, Csonka András, Gergely Róbert, Kézdy György, Konrád Antal, Tahi Tóth László, Tallós Rita, Tahi József, Incze Ildikó, valamint Balázsovits Edit. A Kalmár Tibor által rendezett gálaesten Verebes István konferál, a zenei kíséretet Gyarmathy István együttese szolgáltatja.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×