eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Clint Eastwood drámája is esélyes

A bejrúti 1982-es mészárlásról szóló dokumentumfilm és a nápolyi maffiáról festett bátor portré után a kedden bemutatott Clint Eastwood-drámát is a cannes-i filmfesztivál versenymezőnyének esélyesei közé sorolták a szakértők.

Az 1982-es bejrúti mészárlásról szóló animált dokumentumfilm és a nápolyi maffiáról festett bátor portré után a kedden bemutatott Clint Eastwood-drámát is a cannes-i filmfesztivál versenymezőnyének esélyesei közé sorolták a szakértők.

A versenyprogram lelkiismeretes látogatói általában elismerően szóltak a filmek színvonaláról, de az eddigiek alapján néhányan azért hiányolták azt a kiemelkedő alkotást, amelynek jó szívvel lehetne odaítélni az Arany Pálmát.

Az Ari Folman rendezte Waltz With Bashir arra tett kísérletet, hogy a palesztinok két bejrúti táborában, Sabrában és Satilában 1982-ben lezajlott tömegmészárlás eltemetett emlékeit megidézze. A Gomorra című olasz produkció a nápolyi Camorra brutális világát ábrázolja. A játékfilm Robert Savianio oknyomozó bestsellere nyomán született. A szerző két éve rendőri védelem alatt él.

A két alkotás politikai témákat feszeget, ami az elemzők szerint nem hagyja majd hidegen az ilyesmire fogékony Sean Pennt, aki a zsűrit vezeti.

Eastwood meleg cannes-i fogadtatásban részesült Changeling című mozija (amit váratlanul The Exchange címre kereszteltek át) Christine Collins igaz történetét dolgozta fel. A húszas évek Los Angelesében egy anya eltűnt fia után kutatva került szembe a korrupt rendőrséggel és egy pszichopata gyermekgyilkossal.

A veterán amerikai rendező keddi sajtóértekezletén a főszerepet alakító Angelina Jolie iránti csodálatát fejezte ki, és a legendás hírű hollywoodi dívákkal állította egy sorba. Jolie arról beszélt, hogy a film forgatása előtt veszítette el édesanyját: "Collins nagyon hasonlított az édesanyámra. Anyám sok szempontból nagyon szelíd volt, nagyon kedves, de ha a gyerekeiről volt szó, oroszlán lett belőle."

Egy informális közvélemény-kutatásban a kritikusok az Üc Maymun (Három majom) című török családi drámát is az élmezőnybe sorolták. A franciák szíve a hazai Un conte de noel (Karácsonyi mese) felé húz, a belga rendezőtestvérek, Jean-Pierre és Luc Dardenne pedig a La Silence de Lorna (Lorna hallgatása) című munkájukkal akarják harmadszor is elvinni a Pálmát.

A dél-amerikai filmgyártás négy alkotással indult a fődíjért, a Jose Saramago regényéből készült Blindness (Vakság) mérsékelt kritikai sikerrel nyitotta meg a fesztivált. A Nobel-díjas portugál író azonban elismerően szólt a brazil Fernando Meirelles rendezéséről: "Remek film, amely közvetlen kapcsolatba került velem, és a regényemmel. Nagyon jól megcsinált adaptáció, és jó a forgatókönyv."

A cannes-i mustra a vasárnapi díjkiosztással zárul. Eastwoodnak a nyertesek és a vesztesek számára is volt üzenete: "Ha az ember olyan fesztiválra megy, ahol verseny zajlik, akkor be kell szállni a versenybe. Nem az a kérdés, hogy nyer-e valamit. Egy csomó jó film nyert már és egy csomó nem olyan jó film is nyert. Ez minden díjra igaz, így az akadémia díjára (az Oscarra) is..."

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×