eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Brazil film kapta az Arany Medvét

Brazil film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál, az 58. Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

A nemzetközi zsűri a brazil Elit osztag (Tropa de elite) című filmet részesítette a legnagyobb elismerésben. A Josá Padilha rendezte alkotás a kábítószer-maffia elleni könyörtelen harcot és ennek keretében a katonai rendőrség egyik különleges egységének tevékenységét mutatja be.

A zsűri Ezüst Medve díját Errol Morris amerikai dokumentumfilm-rendezőnek ítélte oda az Előírt eljárás (Standard Operating Procedure) című filmért, amelyben a Bagdad melletti Abu Graib amerikai börtönben elkövetett atrocitások nyomán kirobbant botrányt elemzi.

Az amerikai Paul Thomas Anderson kapta a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét, a zsűri a Vérző Olaj (There will be Blood) című filmért részesítette elismerésben. A századforduló idején játszódó alkotás Upton Sinclair Olaj című regényének felhasználásával készült, s egy kaliforniai család, egyben az olaj, a hatalom és a végzet történetét mutatja be.

A legjobb női alakítás díja a brit Sally Hawkinsé lett. Hawkins Mike Leigh Könnyelmű (Happy-Go-Lucky) című alkotásának hősnőjeként érdemelte ki a díjat. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az iráni Reza Nadzsi kapta Madzsid Madzsidi Verebek dala című filmjéért.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×