eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Ennél nincs gyorsabb üzemanyagtöltés

Akár még a Forma-1-es versenyeknél is gyorsabban töltik fel Sanghajban az elektromos taxikat.

A villanyautókkal szemben eddig az volt a legnagyobb kifogás, hogy rendkívül lassú az akkumulátorok feltöltése. Legalábbis egy benzines, vagy dízel autóhoz képest. Kínai mérnökök azonban egészen újszerű megközelítést alkalmaztak a probléma megoldásához.

Nem a kocsit töltik fel árammal, hanem az akkumulátort cserélik ki. Az egész művelet még egy percet sem vesz igénybe. A teljesen automatizált folyamat emberi kéz érintése nélkül zajlik. Mindehhez persze az kell, hogy az elektromos autók akkumulátor csomagját szabványosítsák. Ez azonban egyelőre még nagyon messze van. Ellenben olyan cégeknél, ahol azonos típusú villanyautókból álló flottát üzemeltetnek már nagyon is megvalósítható.

Ilyen a kínai város egyik taxivállalata, amelynél a videón látható akkucserélő rendszer működik. A módszer arra is jó, hogy kiszűrjék azokat az energia tárolókat, amelyek már elöregedtek és nem képesek kellő mennyiségű áramot felvenni, ezért túl gyorsan lemerülnek.

Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×