eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Put a gear stick into R position, (Reverse) Symbol in auto transmission car.
Nyitókép: Birdlkportfolio/Getty Images

Vigyázat, már készülnek a horvát rendőrök a magyar autósáradat bírságolására

A tolatásra különleges szabályok vonatkoznak a szomszédban.

A nyáron rekordszámú magyar turista nyaralhat az Adrián, ezért érdemes odafigyelniük az autósoknak az eltérő KRESZ-szabályokra. Horvátországban bizonyos esetekben komoly pénzbírságot kockázat az az autós, aki olyan helyen vezet hátramenetben, ahol az tilos – írta a vajdasági Szabad Magyar Szó hírportál.

Az a sofőr, aki járművét hátramenetben kívánja vezetni, csak az út egy rövid szakaszán teheti ezt meg, eközben nem veszélyeztethet, sőt nem zavarhat más közlekedőket. Fontos, hogy tolatásakor minden irányjelzőt be kell kapcsolni, illetve hátramenetkor a járművezető köteles az útnak azon az oldalán haladni, amelyen előre haladt. Emellett köteles a járműve mögött érkező járművet elengedni.

A szabálytalanul tolatókat 30 eurós (12 ezer forint) bírság fenyegeti Horvátországban.

A járművezető az autópályán nem állhat meg és nem parkolhat le, kivéve az úttesten kívüli, erre a célra kialakított és megjelölt területeket. Horvátországban az autópályán való tolatásért 390-920 eurós (152–358 ezer forint) pénzbírságot szabhat ki a közlekedési hatóság.

Hasonló tilalmak vonatkoznak az alagutakra is. Az alagúton áthaladó járművezető nem állhat meg és nem parkolhat le az alagútban. Emellett nem fordulhat vissza, illetve nem tolathat. Ennek megszegése 130-tól 260 euróig (19 500–39 000 forint) terjedő pénzbírsággal sújtható.

Van olyan helyzet, ahol viszont kötelező a tolatás. Szűk utakon, ha az út szélessége vagy az úton lévő akadály miatt nem lehetséges rögtön az előzés, kötelesek vagyunk először megállni és szükség esetén tolatással lehetővé tenni a járművek elhaladását egymás mellett. Akik ezt nem tartják be, 30 eurós (12 ezer forint) bírságot fizethetnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×