eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook, YouTube application  on screen Apple iPhone XR
Nyitókép: 5./15 WEST/Getty Images

Uniós eljárás folyik a Facebook és az Instagram üzemeltetője ellen

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen annak megállapítására, hogy a közösségi platformokat üzemeltető vállalat a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében megszegte-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit.

Az uniós bizottság közleményében kiemelte: aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve algoritmusaikat is, viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél. Ezenkívül aggodalomra adnak okot a Meta által bevezetett életkor-biztosítási és -ellenőrzési módszerek is - írták.

Az eljárás során az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a Meta eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak a Facebook és az Instagram online interfészei kialakítása által okozott kockázatok értékelésére és csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinek. Megfelelően csökkenti-e annak kockázatát, hogy ezek a rendszerek kihasználják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát, illetve, hogy függőséget okozó magatartást okozzanak.

Az értékelés a gyermekek testi és lelki jólétéhez, valamint jogaik tiszteletben tartásához fűződő alapvető jog gyakorlásával kapcsolatos lehetséges kockázatok elhárításához szükséges.

Ha az aggodalmak megerősítést nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértését jelentenék - emelték ki.

A hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza az Európai Bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések és nem megfelelőségi határozatok elfogadására. Az uniós testület felhatalmazással rendelkezik arra is, hogy elfogadja a Meta kötelezettségvállalásait az eljárás során felvetődött problémák orvoslására - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×