eur:
392
usd:
359.42
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer

Jens Stoltenberg: a NATO a béke és a demokrácia garanciája is

A NATO-főtitkár az Észak-atlanti Szerződés Szervezete megalapításának 75. évfordulóján mondott beszédet. A brüsszeli ünnepségen Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország büszke tagja a világ legerősebb védelmi szövetségének.

A tagállamok külügyminisztereinek hagyományosan az évfordulóhoz igazított tanácskozása második munkanapját megelőzően, a jubileumi megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére.

Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva - hangsúlyozta. A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, hanem Észak-Amerikáét is - húzta alá. A NATO révén az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más nagyhatalomnak a világon - emelte ki. Az európai szövetségesek világszínvonalú hadseregekkel, kiterjedt hírszerző hálózatokkal és egyedülálló diplomáciai képességekkel járulnak hozzá a szövetséghez, ezzel megsokszorozva Amerika erejét - mondta.

"Nem hiszek csak Amerikában, és nem hiszek csak Európában sem, de NATO-beli szövetségükben igen, mert együtt erősebbek vagyunk" - fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha.

Fennállása óta a NATO-nak számos kihívással kellett szembenéznie, amelyek mind tanulsággal szolgáltak a szövetségeseknek. "Minden tapasztalat és kihívás megtanított minket arra, hogy szükségünk van egymásra" - mondta.

Egyetlen szerződés sem olyan fontos, mint a NATO szövetségét létrehozó - hangoztatta. Ilyen kevés szóval megírt szerződés, mint a NATO-é soha nem jelentett akkora biztonságot, jólélet és békét olyan sok ember számára, mint amennyi az összlakossága a tagországoknak - jelentette ki. "Mindez annak az ünnepélyes ígéretnek köszönhető, hogy összetartunk és megvédjük egymást, ahogyan a 75 év alatt mindvégig tettük" - zárta gondolatait a NATO-főtitkár.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezési verseny idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal együtt, 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz.

A NATO fő céljai között szerepel, hogy tagjai minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megvédése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Új csúcsrakétát fejlesztettek az oroszok, csalódást jelentett Zelenszkijnek a NATO-csúcs – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Új csúcsrakétát fejlesztettek az oroszok, csalódást jelentett Zelenszkijnek a NATO-csúcs – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Új cirkálórakétát mutatott be az orosz JSC GosMKB Raduga tervezőiroda, ez lesz az Izdelije 720-as. A tervek szerint a fegyvert arra tervezték, hogy hatékonyan cselezze ki az amerikai Patriot légvédelmi rakétákat – írja az Army Recognition. Az amerikai Stratfor elemezte a NATO létrejöttének 75. évfordulójára megrendezett csúcs eseményeit az ukrajnai háború szemszögéből. A dokumentum szerint semmi jelentős ígéret vagy változtatás nem hangzott el az eddigiekhez képest, ez pedig hosszútávon az oroszok kezére játszhat. Cikkünk folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×