eur:
388.94
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Az izraeli haderő egyik AH–64 Apache harci helikoptere rakétákat lő ki gázai övezeti célpontokra az izraeli Szderót városból fényképezve 2023. november 1-jén. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások eddig több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Izrael likvidálta a Hezbollah elitegységének vezetőjét

Izrael célzott légicsapással végzett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia egyik parancsnokával – közölte az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint Iszmail az-Zinről van szó, aki a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok egyik páncéltörő rakétás egységének parancsnoka volt. A közlés szerint Zin autóját érte a támadás.

Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy Zin jelentős tudással rendelkezett a páncéltörő rakétákról és tucatnyi ilyen eszközzel végrehajtott támadásért volt felelős izraeli civilek, települések és biztonsági erők tagjai ellen.

Izrael az ellenségeskedések újbóli fellángolása óta a Radván Brigádok mintegy 25 tagjával végzett, soraikban Visszma Tavil magas rangú tiszttel, akinek kulcsszerepe volt a dél-libanoni műveletek irányításában.

Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a Hezbollah között, párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval. A Hezbollah erői vasárnap is rakétákat lőttek ki izraeli határtelepülések ellen, ami miatt egy izraeli katona megsebesült. A zsidó állam hadserege válaszul Libanon déli részén lévő célpontokra mért csapásokat.

Az izraeli válaszcsapásokban eddig csaknem 270 milicistát öltek meg, de mintegy ötvenen civilek - köztük gyermekek is – áldozatul estek.

Az Egyesült Államok és más országok is diplomáciai rendezésre törekednek, a Hezbollah azonban hangsúlyozta, hogy addig nem vet véget a támadásoknak, míg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

(Címlapképünk illusztráció)

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×