eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Német–osztrák gázvita: 100 millió eurós többletköltséget jelent egy pótlék Ausztriának

A Németország által bevezetett gáztárolói illeték miatt Ausztriában jelentősen megdrágult a földgáz ára, ami a fogyasztóknak és a vállalatoknak tavaly 100 millió euróba került.

A Németország által bevezetett gáztárolói illeték része Németország "gázvészhelyzeti tervének" – fogalmaztak a Kronen Zeitung című lap által idézett szakértők, csakhogy Ausztria számára ez nemcsak megnehezíti az orosz földgáz kivezetését, hanem összességében megdrágítja a gázt. A szakértők szerint a német illeték esetében a tavaly 100 millió euró az idei esztendőre is "irányadó" lehet.

Az osztrák lap emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság már élesen bírálta az illetékek kiszabását, Olaszország pedig szolidaritásból elállt egy ilyen jellegű pótlék bevezetésétől.

Az ellenzéki Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) párt elítélte a német intézkedést, és arra szólította fel a kormányt, hogy lépjen fel ellene. Az párt energiapolitikai szóvivője szerint Karl Nehammer kancellárnak és Leonora Gewessler energiaügyi miniszternek Olaf Scholz kancellárt és Robert Habeck gazdasági és energiaügyi minisztert kell emiatt "felelősségre vonnia".

A Kronen Zeitung emlékeztetett arra, hogy a német gáztárolási illetéket 2023-ban vezették be. Az orosz gázimport csökkenése és az alacsony tározói szintek miatt hirdették ki a német vészhelyzeti tervnek megfelelő úgynevezett "riasztási" szintet, és ennek a részeként döntöttek a gáztárolási pótlékról. Ausztriának további gondot jelent, hogy Olaszországban ismét fontolgatják egy hasonló illeték bevezetését.

A lap utalt arra, hogy a gáztárolási díj folyamatosan emelkedett. Jelenleg a 2024. januártól júniusig terjedő időszakban megawattóránként 1,86 euróra emelkedett a korábbi 1,45 euróhoz képest. A díj emelését német részről a gázfogyasztás visszaesésével indokolták. Ezt a pótlékot az Ausztriába exportált gázra is kivetik, ami mintegy 115 millió euróba kerül az osztrák piaci szereplőknek – és később a végfelhasználóknak is.

Különösen a nyugat-ausztriai tartományok érintettek, mivel ellátásuk kizárólag a német gázhálózaton keresztül történik, ugyanakkor a pótlék Ausztria más részein is érezteti hatását. Korábban a gáz inkább a másik irányba áramlott, Oroszországból Ukrajnán keresztül Szlovákiába és Ausztriába, majd tovább Olaszországba és Németországba.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×