eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Panther I olajszállító hajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű művelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járőrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Robbanószeres drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben

Az USA terrorszervezetté nyilvánította a jemeni húszi lázadókat.

A támadás 110 kilométerre délkeletre Áden városától történt - ismertette a brit haditengerészet közel-keleti hajózási útvonalakat felügyelő, tengeri kereskedelmi műveletekért felelős szervezete (UKMTO).

A tájékoztatás szerint a hajó kapitánya tűzről is beszámolt, amelyet időközben sikerült eloltani. "A hajó és legénysége biztonságban van, és halad tovább következő úticélja felé" - tette hozzá az UKMTO.

Az Irán hátszelét élvező jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjük, Jahja Szarí útján közölték, hogy rakétákkal "közvetlen találatot értek el" a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy nevű teherhajó ellen.

"A haditengerészet nem fog habozni, hogy támadást mérjen Jemen legitim önvédelmi jogának keretében minden veszélyforrásra a Vörös-, illetve Arab-tengeren és folytassa az elnyomott palesztin nép támogatását" - áll Szarí közleményében.

A húszi lázadók számos támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A számos drón- és rakétatámadás már a nemzetközi kereskedelemre is hatással volt, több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket, ezért egy közös brit-amerikai hadművelet keretében csapásokat mértek az iszlamista csoport jemeni állásaira az elmúlt napokban.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×