eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok ünnepelnek a Rámalláh közelében fekvő Bitunyában 2023. november 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Megvan, meddig és milyen feltételekkel tarthat a tűzszünet a Gázai övezetben

Izrael palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből kedd hajnalban az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként.

A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon - közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves. Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki.

Izrael újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek - jelentette az izraeli média. A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el - jelentette a Times of Israel Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között.

A két fél hétfőn megállapodott a négynapos gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról.

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe.

A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

Az október 7-i támadások során a Gázai övezetet uraló Hamász harcosai mintegy 1200 embert öltek meg Izrael déli részén, és mintegy 240 embert raboltak el.

Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, a háború kezdete óta mintegy tizenötezer ember halt meg Gázában, és több mint harminchatezren sebesültek meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

(A nyitóképen: Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok ünnepelnek a Rámalláh közelében fekvő Bitunyában 2023. november 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×