eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok ünnepelnek a Rámalláh közelében fekvő Bitunyában 2023. november 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Megvan, meddig és milyen feltételekkel tarthat a tűzszünet a Gázai övezetben

Izrael palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből kedd hajnalban az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként.

A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon - közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves. Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki.

Izrael újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek - jelentette az izraeli média. A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el - jelentette a Times of Israel Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között.

A két fél hétfőn megállapodott a négynapos gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról.

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe.

A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

Az október 7-i támadások során a Gázai övezetet uraló Hamász harcosai mintegy 1200 embert öltek meg Izrael déli részén, és mintegy 240 embert raboltak el.

Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, a háború kezdete óta mintegy tizenötezer ember halt meg Gázában, és több mint harminchatezren sebesültek meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

(A nyitóképen: Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok ünnepelnek a Rámalláh közelében fekvő Bitunyában 2023. november 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×