eur:
390.72
usd:
366.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel (a képen nem látható) Brüsszelben 2022. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Az olajárakat is érintheti az EU új szankciós csomagja - lista

Már a héten benyújthatják a 12. orosz szankciócsomagra vonatkozó javaslatot, amely új személyi és gazdasági korlátozásokat, valamint exportszankciókat tartalmaz majd, amelyek az Orosz Föderáció gyémántszállítására is hatással lenne.

Erről az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell beszélt. Mint a Reuters tudósítását a vg.hu idézte, az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete szerdán hagyhatja jóvá a javasolt csomagot. Ezt követően a 27 tagország vezetőit tömörítő EU Tanács elé kerülne megvitatásra és jóváhagyásra.

„Tartalmazni fogja a személyi korlátozások új listáit, az új exportkorlátozásokat, beleértve a gyémántokat, az olajár plafonjának megerősítését az orosz bevételek korlátozása érdekében, és a szankciók megkerülése elleni küzdelmet” – mondta újságíróknak az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozóját követően Borrell.

Ukrajna 2022 februári orosz inváziója óta az EU már 11 szankciócsomagot alkalmazott Moszkva ellen, hogy csökkentse a Kreml azon képességét, hogy finanszírozza a háborút. Az intézkedések több ágazatot ölelnek fel, és mintegy 1800 magánembert és jogi személyt (cégeket) érintenek.

Szijjártó Péter a tájékoztató után arról beszélt, hogy a 12. szankciós csomag helyett az Európai Uniónak előbb értékelnie kellene eddigi politikája kudarcát és a büntetőintézkedések által okozott károkat. „Ha megvizsgálnánk, mire ment el az eddigi hatalmas, több mint 80 milliárd eurós pénzügyi támogatás (.), akkor bizony azt látnánk, hogy az ezen döntésekhez társított célkitűzéseknek nagyon-nagyon kicsi hányadáról mondhatjuk azt, hogy valamilyen módon sikerül őket teljesíteni” – mondta.

Meglátása szerint „teljesen jogos az a kérdés, hogy hogyan folytathatunk érdemi vitát egy tizenkettedik szankciós csomagról úgy, hogy tulajdonképpen az első tizenegy szankciós csomag hatásairól semmiféle átfogó elemzés nem készült”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×