eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

A második autós merénylettel már megölték a volt luhanszki tábornokot

Az ukrán katonai hírszerzés közölte szerdán, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a "népi milícia" volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület "parlamentjének" képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében. "A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre" - írta a hírszerzés a Facebookon közzétett közleményében.

Hozzátették, hogy

Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket.

Filiponenko, aki 2014 óta aktív szereplője volt a luhanszki Moszkva-barát szeparatista mozgalomnak, szeptemberben nyert mandátumot a Moszkva által támogatott luhanszki regionális parlamentben.

Már tavaly februárban is megpróbálták megölni - szintén gépkocsiba rejtett pokolgéppel -, akkor a sofőrrel együtt különböző súlyosságú sebesüléseket szenvedtek.

Az ukrán parlament közben újabb 90 nappal, 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában - közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő a Telegramon. Tájékoztatása szerint a két előterjesztést 329 és 322 képviselő támogatta, elfogadásukhoz legalább 226 szavazat volt szükséges. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az orosz invázió kezdete óta a kijevi törvényhozás kilencedik alkalommal szavazta meg a hadiállapot meghosszabbítását.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben hatvan alkalommal hajtottak végre támadásokat ukrajnai energetikai infrastrukturális létesítmények ellen különféle fegyverekkel. "Minden újabb támadás után megnő az igény új energetikai berendezések iránt, ezért fontos a partnerek segítsége az ukrán energiaszektornak" - hangsúlyozta a tárca. Herman Haluscsenko energetikai miniszter kiemelte, hogy a 2024-2025-ös fűtési szezon előtt végre kell hajtani a termelés nagyarányú decentralizálását. "A következő, 2024-2025-ös fűtési szezont több mint 300 megawatt összteljesítményű gázturbinákkal és generátorokkal szeretnék elkezdeni - idézte a minisztert az UNIAN ukrán hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×