eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
kínai haditengerészet, kínai fegyveres erők,
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Kína építeni kívánja katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Kína hétfőn kifejezte hajlandóságát, hogy katonai kapcsolatokat fejlesszen ki az Egyesült Államokkal, miután a két ország a múlt héten megerősítette a kétoldalú kommunikációs csatornák újbóli megnyitásának fontosságát haderejük között.

Csang Jo-hszia tábornok, Kína legfőbb nemzetvédelmi szervezete, a Központi Katonai Bizottság alelnöke a Pekingi Hsziangsan Fórum elnevezésű nemzetközi biztonságpolitikai eseményen tartott beszédében kijelentette, hogy Peking a "kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve alapján" fejleszti a katonai kapcsolatokat Washingtonnal.

Csang elmondta, hogy óva int minden olyan lépéstől, amely Tajvan Kínától való bármilyen formában történő elszakítását célozza, mert a sziget Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll.

Hozzátette: a kínai hadsereg soha nem fogja megengedni az ilyen törekvéseket, és soha nem lesz elnéző velük szemben, mert az egy Kína elve a nemzetközi közösség egyetemes konszenzusa.

A tábornok kiemelte, hogy

bizonyos országok folyamatosan viszályt szítanak a világban, beavatkozva más országok belügyeibe.

"Saját érdekeik érdekében folyamatosan viszályt szítanak mindenfelé, ami számos geopolitikai problémát eredményez" - fogalmazott.

A koronavírus-járvány miatt négy év után először megrendezett, keddig tartó háromnapos fórumot Csang nyitotta meg Li Sang-fu távollétében, aki eredetileg a fórum házigazdája lett volna, de két hete leváltották a védelmi miniszteri posztról.

Csang után Sojgu is felszólalt a fórumon, ahol bírálta a nyugati országokat, mondván, hogy az Egyesült Államok "fáradhatatlanul dolgozik hegemóniájának fenntartásán", és hogy egyre nagyobb az ellenállás "az új típusú nyugati gyarmatosítással" szemben.

Sojgu szerint az Egyesült Államok katonai tevékenysége egyre fokozódik Ázsiában, és óvatosságát fejezte ki a Washington, Szöul és Tokió közötti rakétaindítási információk megosztásával kapcsolatban, amelynek célja "Kína és Oroszország elrettentése".

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×