eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Close up view of a solider holding an L85A2 british assault rifle on a military training exercise in a rural location.
Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Visszatértek az ukrán frontra a Wagner zsoldosai

Rögtön a legdurvább harcokba „dobhatták be” őket.

A Wagner csoport egykori zsoldosai az orosz védelmi minisztérium alá tartozó egységekben harcolnak Avgyijivka közelében – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szombati jelentése.

Egy orosz háborús tudósító október 25-én tett közzé interjút az „Arbat” különleges zászlóalj egyik parancsnokával, aki elmondta,

a zászlóalj egyik komplett egysége szinte teljes egészében a Wagner csoport zsoldosaiból áll.

A Portfolio szemléje alapján a parancsnok hozzátette, az Arbat jelenleg Avgyijivkánál teljesít szolgálatot, ami jelenleg az orosz háborús erőfeszítések fókuszában áll. Megjegyezte, az Arbat jelentős emberveszteségeket szenvedett a harcokban.

Az Arbat az orosz fegyveres erők része, vagyis az orosz védelmi minisztérium alá van rendelve.

Egy ukrán katonai megfigyelő október 25-én szintén azt állította, hogy a Wagner maradékai harcolnak Avgyijivka közelében. Más orosz és ukrán források szerint egykori Wagner-zsoldosokat vetettek be Bahmutnál – olvasható.

Közben a Roszgvargyija (belföldi haderő) alá tartozó Ahmat csecsen speciális erők parancsnoka, Aptij Alaudinov megerősítette, hogy a Roszgvargyija korábbi Wagner-zsoldosokat toboroz az Ahmatba. Alaudinov szerint jelentős számú Wagner-harcos csatlakozott az Ahmat-erők egyes egységeibe, és az ukrajnai front számos pontján bevetik őket.

Az ISW szerint mindez azt mutatja, hogy az egykori zsoldosokat szétosztották a reguláris erők és a Roszgvargyija között, a front különböző szakaszain, így

valószínűtlen, hogy a Wagner egyszer még hatékony katonai szervezetként újjáéledhetne.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×