eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

"Igazságosan" kellene elosztani a menekülteket az EU-ban - mondta a német miniszter

Rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket - jelentette ki a német külügyminiszter egy hétfői interjúban.

Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy "rendet és struktúrát" kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy "egyértelmű szabályokat" kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket.

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás - amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba - "erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani" a menedékkérőket - fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette:

Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be,

ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők - ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők - elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok "ne kerüljenek a teljesítőképességük határára".

Ezért "igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására" van szükség - mondta Annalena Baerbock.

Aláhúzta, hogy a menekültek és menedékkérők érkezésével járó terhek növekedése körüli németországi belpolitikai vitákban ragaszkodni kell a tárgyilagossághoz, a "demokratikus pártoknak" pedig együtt, összefogással kell megoldaniuk a gondokat.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×