eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

"Igazságosan" kellene elosztani a menekülteket az EU-ban - mondta a német miniszter

Rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket - jelentette ki a német külügyminiszter egy hétfői interjúban.

Annalena Baerbock a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy "rendet és struktúrát" kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy "egyértelmű szabályokat" kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket.

A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás - amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba - "erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani" a menedékkérőket - fejtette ki a Zöldek politikusa.

Hozzátette:

Németország csaknem egymillió ukrajnai menekültet fogadott be,

ami a szolidaritás jegyében kifejtett hatalmas erőfeszítés, most viszont gondoskodni kell arról, hogy az érkezők - ukrajnai menekültek és máshonnan származó menedékkérők - elhelyezéséről gondoskodó helyi önkormányzatok "ne kerüljenek a teljesítőképességük határára".

Ezért "igazságos európai elosztásra, a külső határokon folytatandó gyors eljárásokra és a maradásra nem jogosultak sokkal gyorsabb hazajuttatására" van szükség - mondta Annalena Baerbock.

Aláhúzta, hogy a menekültek és menedékkérők érkezésével járó terhek növekedése körüli németországi belpolitikai vitákban ragaszkodni kell a tárgyilagossághoz, a "demokratikus pártoknak" pedig együtt, összefogással kell megoldaniuk a gondokat.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×