eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kocogók a párizsi Szajna-parton a koronavírus-járvány idején, 2020. április 4-én. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

A párizsiak 2025-től újra fürdőzhetnek a Szajnában

Száz év után, 2025-től újra fürdőzhetnek a párizsi lakosok és a turisták a Szajnában - jelentette be Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere vasárnap.

Hidalgo elmondta: három helyszínt nyitnak meg a nagyközönség előtt, egy részben már használatban lévő vízi központot, valamint két további központi fürdőhelyet, nem messze az Eiffel-toronytól.

A fürdőhelyeket bójákkal határolják le, és egy mólón keresztül lehet majd megközelíteni őket. A helyszínen öltözőket és zuhanyzókat is biztosítanak - közölte a polgármester.

A párizsiak régi vágya, hogy újra úszhassanak a francia fővárost átszelő Szajnában. Amikor 1900-ban először rendeztek olimpiai játékokat Párizsban, az úszóversenyeket a folyóban tartották.

A rossz vízminőség miatt 1923-ban hivatalosan betiltották a fürdőzést a Szajnában, de még a hatvanas évek elején is akadtak olyanok, akiket nem tántorított el a tilalom az úszástól a folyóban.

A Szajnán egyébként már létezik egy szabadtéri uszoda, de itt az úszók nem magában a folyóban, hanem az ahhoz rögzített medencékben úsznak.

A Szajnának központi szerepe lesz a 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai játékokon, mivel az olimpia megnyitóünnepségén legalább 140 hajó vonul majd a folyón, körülbelül 10 ezer sportolót szállítva, emellett a triatlon, a nyílt vízi úszás és a paratriatlon versenyeinek helyszínéül is szolgál. A vízminőség javítása érdekében megkezdődött a Szajna 1,4 milliárd euróba kerülő megtisztítása. Emellett a központi szennyvízhálózatra kötnek mintegy 23 ezer otthont és 260 lakóhajót, amelyek eddig a folyóba engedték a tisztítatlan szennyvizet.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×