eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái őrt állnak a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot ábrázoló falfestmény  közelében az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A KFOR katonái három észak-koszovói településre vonultak ki, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, miután a rendőrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással. A szerbek tiltakozása 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe.
Nyitókép: MTI/AP/Bojan Slavkovic

Megvan az oka, hogy miért "csak" feszültség van Bosznia-Hercegovinában

Tovább eszkalálódott az alkotmányos válság Bosznia-Hercegovinában. A Külügyi Intézet kutatója szerint teljes szétesésről még korai lenne beszélni, de ilyen szintű szembenállásra régóta nem volt példa.

A daytoni béke óta nemzetközi ellenőrzés álló Bosznia-Hercegovinában ismét felerősödtek a politikai feszültségek, miután Christian Schmidt ENSZ-főképviselő úgy módosította az Alkotmánybíróság működését, hogy az a jövőben a szerb képviselők megkerülésével is döntéseket hozhat.

Orosz Anna, a Külügyi Intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, erre válaszolt a szerb entitás nemzetgyűlése azzal, hogy betiltotta a szabályozás kihirdetését és alkalmazását is.

"Hogy tovább bonyolódjon a kérdés, a főképviselő betiltotta ezeknek a szerb döntéseknek a hatályba léptetését, illetve bevezetett olyan módosításokat az állami szintű büntető törvénykönyvben, hogy az állami szintű Alkotmánybíróság határozatait gátoló döntések bűncselekménynek számítsanak" - részletezte.

Az alkotmányos válság Bosznia-Hercegovinában tehát tovább eszkalálódik.

A Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke közben ismét kilátásba helyezte a föderációból való kiválást.

"Milorad Dodik, a szerb entitás elnöke amióta hatalmon van, számos alkalommal fenyegetőzött azzal, hogy referendumot fog kiíratni arra, hogy mi legyen az entitás jövőbeni sorsa.

Ezt most is megtette, úgy nyilatkozott, hogy ezt év végéig ki is lehetne írni. Egyelőre ez még csak nyomásgyakorlás a nemzetközi közösség felé, egy ilyen lépés ugyanis majdnemhogy visszafordíthatatlan következményekkel járna" - mutatott rá Orosz Anna.

A soknemzetiségű állam teljes széteséséről még korai szerinte beszélni, már csak azért is, mert a jugoszláviai háború emlékei még erősen élnek az emberekben.

"Az biztos, hogy a háborút valamennyi ember el szeretné kerülni, nem egy olyan hosszú időperiódusról beszélünk, amely alatt a fájdalmas sebek mind begyógyultak volna" - említette.

Ugyanakkor azt sem lehet mondani a kutató szerint, hogy a központi állam megerősítése egységesen támogatott cél lenne a lakosság körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×