eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa mellett ültet növényeket egy férfi a kijevi régióban fekvő Velika Dimerka faluban 2023. május 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Történelmi látogatás után Kína megszólalt a béketeremtés ügyében

Kína folytatja Ukrajna humanitárius támogatását, egyúttal sürgeti az ukrajnai válságban érintett feleket, teremtsék meg a béketárgyalásokhoz szükséges feltételeket – áll a kínai külügyminisztérium közleményében, melyet nem sokkal Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja Kijevben folytatott egyeztetései után tettek közzé.

"Nem létezik csodagyógyszer az ukrajnai válság megoldására, a feleknek - a háború lezárása érdekében - maguknak kell megteremteniük a békemegbeszélésekhez szükséges feltételeket" - szögezte le a tárca.

A külügyminisztérium részéről hangsúlyozták, hogy Peking továbbra is sürgeti a nemzetközi közösséget, igyekezzenek megtalálni "a legnagyobb közös nevezőt" az ukrajnai válság lezárásához, hozzátéve, hogy Kína maga is erőfeszítéseket tesz a béke mielőbbi helyreállításáért.

Li Huj szerdán találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, a tárca bejelentése szerint pedig megegyeztek abban, hogy a két ország folytatja a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést.

Kulebával folytatott egyeztetésében a különmegbízott

Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a háború lezárását célzó békeerőfeszítésekben.

Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete személyében a háború kezdete óta először látogatott magas rangú kínai diplomata Ukrajnába. A különmegbízott ezt követően a tervek szerint Lengyelországba, Franciaországba, Németországba, végül pedig Oroszországba megy.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint Li Huj látogatása Ukrajnába és az érintett országokba azt mutatja, hogy országa elkötelezett a béke és a tárgyalások előmozdítása mellett.

(Nyitóképünkön megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa mellett ültet növényeket egy férfi a kijevi régióban fekvő Velika Dimerka faluban 2023. május 17-én.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×