eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Bassár el-Aszad szíriai elnök Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal. Forrás: Twitter/sebastian usher
Nyitókép: Forrás: Twitter/sebastian usher

Szíria elismeri Oroszország ukrajnai hódításait

Ezt a Moszkvában tárgyaló Bassár el-Aszad szír elnök közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Aszad, akit szerdán fogadott a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szóban forgó régiókat történelmileg orosz területeknek nevezte, amelyek mintegy száz éve, Lenin idején kerültek Ukrajnához, és amelyeken ma orosz állampolgárok élnek.

Közölte, hogy erre ugyan nincs bizonyíték, de "várható", hogy az Egyesült Államok iszlamista terroristákat fog átdobni Szíriából Ukrajnába az Oroszország elleni harchoz. Felhívta a figyelmet: az interneten megjelent videók tanúsága szerint ilyenek már vannak a hadszíntéren. Aszad szerint Damaszkusznak arra viszont van bizonyítéka, hogy

a szíriai el-Tanfban lévő amerikai bázison terroristákat képeznek ki.

Másfelől ha szíriai önkéntesek jelentkeznének az Ukrajna elleni harcra, akkor azt nem a szíriai állam nevében tennék, és Damaszkusznak nem volna róla tudomása, mert közvetlenül az orosz hatóságokhoz fordulnának - mondta. Egyébiránt állítása szerint nem aggasztja, hogy Ukrajnából esetleg fegyverek szivárognak át a szíriai kormányellenes erőkhöz, mert ezek az erők annyi közvetlen támogatást kapnak a NATO-országoktól, hogy ahhoz képest ez a mennyiség eltörpülne.

Aszad úgy vélekedett, hogy a harmadik világháború már folyik, de a korábbi világháborúktól eltérő formában. Támogatásáról biztosította a szíriai orosz katonai jelenlét kiterjesztését, ha ezt Moszkva akarja. Mint mondta, ebben a kérdésben mind politikai, mind katonai értelemben nézetazonosság van a felek között, de katonai értelemben a kérdés most nem került napirendre.

Kifejezte abbéli reményét, hogy az orosz jelenlét fennmarad az országában,

és nem korlátozódik csupán a terrorizmus elleni küzdelemre, mert fontos szerepe van a nemzetközi erőegyensúlyban.

Oroszország 2015 óta légibázist üzemeltett Hmejmímben, Tartuszban pedig egy haditengerészeti műszaki bázist.

"A szíriai nép több okból is nagy lelkesedéssel támogatja Oroszországot. Egyrészt a szolidaritás miatt. Másrészt van egy globálisabb szemlélete ennek a (ukrajnai) háborúnak: ez a háború kezdi el megváltoztatni a világ (eddigi) egyensúlyát, Szíria, Irak és sok más ország szenvedésének egy részét ugyanis az egypólusú világ okozta" - mondta Aszad. A legtöbb szíriai győzelmet kíván Oroszországnak a (ukrajnai) "különleges hadműveletben", mert azt követően

"egy új világ fog kialakulni - egy biztonságosabb és békésebb világ"

- tette hozzá.

A szíriai elnök nemzetközi koalíció létrehozását sürgette az amerikai "hegemóniával" szembeni ellenálláshoz. Ennek potenciális tagjaiként a BRICS országcsoport tagjait (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) és általában azokat az államokat nevezte meg, amelyek folyamatosan távolodnak Washingtontól, elvesztették a hitüket benne, és úgy érzik, hogy veszélyt jelent a stabiliás számára.

Aszad az interjúban ismételten köszönetet mondott Putyinnak a szíriai földrengés utáni kárenyhítéshez nyújtott orosz támogatásért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×