eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona
Nyitókép: Newsnpr

Vészüzemmódra kapcsolt a zaporizzsjai atomerőmű

Már a hatodik alkalommal fordult az elő, hogy az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elveszítette.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője csütörtök délelőtt közleményében kijelentette: sürgős intézkedésre van szükség a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának megóvása érdekében – írja a vg.hu.

A létesítmény ismét vészhelyzeti dízelgenerátorral üzemelt, ami az utolsó védelmi vonalat jelenti – jelentette ki Rafael Grossi a BBC beszámolója szerint. Hozzátette: ez már a hatodik alkalom, amikor az atomerőmű minden telephelyen kívüli áramellátását elvesztette, és ebben a vészüzemmódban kellett működnie.

Ez a legnagyobb atomerőmű Európában. "Mit csinálunk? Hogyan ülhetünk itt ebben a szobában ma reggel, és engedjük, hogy ez megtörténjen? Ez nem mehet így tovább" – figyelmeztetett a NAÜ vezetője, megjegyezve, hogy eddig csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt nukleáris katasztrófa a harcok közepette.

Később az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető bejelentette, hogy vissza tudták kapcsolni a létesítményt a hálózatra. Addig 20, külön erre a célra rendelkezésre álló dízelgenerátorral üzemeltették az atomerőművet, de ezekhez mindössze 15 napra elegendő gázolaj van az erőmű területén - írta a Portfolio.

Korábban Oroszország aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőmű személyzetével kapcsolatos eljárás miatt. Az erőmű személyzetét február elején cserélték volna le rotációs rendszer keretében, de Moszkva szerint az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatala megakadályozta az átállást.

Moszkva a zaporizzsjai atomerőművet október 5-től hivatalosan orosz fennhatóság alá helyezte, az eszközöket és az ukrán alkalmazottakat pedig egy orosz vállalatnak adta át.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×