eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bécs, 2018. június 5.Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és  Alexander Van der Bellen osztrák államfő a bécsi államfői rezidencián, a Hofburg-palotaban tartott fogadási ünnepségen 2018. június 5-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Két tűz között Ausztria

Ausztria szolidáris Ukrajnával, segíteni kíván az ukrán nép szenvedéseinek enyhítésében, és kísérni akarja az általa választott európai uton – hangsúlyozta Alexander van der Bellen államfő. A bécsi parlament a háborús évfordulón rendkívüli ülést tartott, az ellenzék bírálta az orosz földgáztól való osztrák függőséget, és ismét sürgette a semlegességről való lemondást.

Iszonyatosnak és semmivel nem igazolhatónak nevezte Oroszország háborúját évfordulós üzenetében az osztrák államfő. Alexander van der Bellen hangsúlyozta, hogy országa hozzá kíván járulni Ukrajna békés, sikeres és szabad jövőjének megteremtéséhez.

Üzenetet tett közzé Alexander Schallenberg külügyminiszter is, hangsúlyozva, hogy Ausztria mindaddig támogatja az ostromlott országot, ameddig erre szükség van. A miniszter felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel Ukrajna elleni agressziójával. Követelte továbbá az orosz csapatok feltétel nélküli kivonását, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítását.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy országa háború első napjától az ukrán emberek oldalán áll. Utalt arra, hogy Ausztria több mint 90 ezer ukrán menekültet fogadott, közülük több mint 50 ezren az országban is maradtak. Schallenberg szerint a bruttó hazai termék arányához viszonyítva országa

az első helyen áll az Ukrajnának szállított humanitárius segélyek terén.

A háborús évforduló a fő téma volt az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács rendkívüli ülésén. Az ülésen az ellenzéki liberális NEOS párt bírálta a kormányt amiatt, hogy nem szüntette meg Ausztriának az orosz földgáztól való függőségét, ezáltal pedig továbbra is zsarolható Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin által.

Egyidejűleg követelte a hagyományos semlegesség feladását is, amely a párt szerint nem biztosítja az ország szabadságát és biztonságát. A NEOS szerint elavult az ország biztonsági stratégiája, amely még azelőtt került kidolgozásra, mielőtt Oroszország 2014-ben háborút indított a Donyec-medence elfoglalására. Ez a stratégia Oroszországot még megbízható partnerként említi.

A semlegesség már régóta elavult, új biztonsági stratégiára van szükség – fogalmazott a párt, hangsúlyozva, hogy az ország biztonsága csakis Ausztria hasonló értékeket valló partnereivel együttműködve védhető meg.

Ezzel egy időben zajlik Bécsben az Európai Biztonsági é Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének téli ülésszaka. Az osztrák rendezők erre meghívták Oroszország képviselőit is, ami heves bírálatot váltott ki mind az Egyesült Államok, mind Ukrajna részéről.

Az amerikai küldöttséget vezető Ben Cardin demokrata párti szenátor utalt arra, hogy a résztvevők egységesek Ukrajna támogatásában, ezért az orosz küldötteknek nincs helyük a találkozón.

Értesülések szerint

a hat orosz képviselőt "erősen elszigetelték" a többiektől.

Az ukrán delegáció ott van ugyan Bécsben, de bojkottálja a találkozót. A küldöttség vezetője – aki több kétoldalú megbeszélést folytatott – hangsúlyozta, hogy Oroszország megsérti az EBESZ értékeit és alapelveit.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács elnöke az ülésszakot megnyitó beszédében hangsúlyozta az ukrán kormány és az ukrán nép melletti osztatlan szolidaritást és kiállást. Ugyanakkor annak a nézetnek adott hangot, hogy az EBESZ, illetve a parlamenti közgyűlés tagjainak "kötelessége", hogy nyitva hagyják a diplomácia ajtaját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×