eur:
388.58
usd:
361.42
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Iszlamista tálib fegyveres az északkelet-afganisztáni Pandzssir-kapunál 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettől, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammad Asif Khan

A tálibok sajátos módon hasznosítanák a katonai bázisokat

Afganisztán a vállalkozások fellendítése érdekében gazdasági övezetté alakítaná át a külföldi erők katonai támaszpontjait

A tálib vezetés által hozott döntést a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Abdul Gáni Baradar jelentette be. "Az ipari és kereskedelmi minisztériumnak fokozatosan át kell vennie a külföldi erők megmaradt katonai bázisai feletti irányítást, hogy azokat különleges gazdasági övezetekké alakítsák át" - mondta.

A beruházások a fővárosban, Kabulban és az északi Balkh tartományban fekvő létesítményekkel kezdőnek - nyilatkozott vasárnap Abdul Gáni Baradar, aki további részletekre nem tért ki.

"A belföldi támogatottság növelése és a jobb kormányzás érdekében a tálibok elsődleges célja az államkincstár mielőbbi feltöltése"

- mondta a szingapúri S. Rajaratnam Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa, Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman. "Ennél is fontosabb, hogy a táliboknak bizonyítaniuk kell a gazdasági tervezettség iránti elkötelezettségüket, amely magában foglalja a szomszédos országokkal folytatott regionális kereskedelem felélénkítését, valamint a potenciális külföldi befektetők számára a főváros és a határmenti települések mellett létrehozott biztonsági zónák kiépítését is" - jelentette ki Faizal.

Afganisztán gazdag ásványkincsekben, többek között földgázban, rézben és ritkaföldfémekben, de ezeket az utóbbi négy évtized konfliktusai miatt alig tudta kiaknázni.

A külföldi katonai erők kivonása óta Afganisztán pénzügyi helyzetét számos más jelentős probléma is nehezíti. Az afganisztáni nemzeti bank tengerentúli vagyonelemeit befagyasztották, a kormánytagok ellen szankciókat léptettek életbe, valamint a legtöbb külföldi gazdaságot élénkítő segélyt felfüggesztették.

Az év elején az afganisztáni tálib vezetés bejelentette, hogy Kínával közösen készül feltárni egy olajmezőt Észak-Afganisztánban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×