eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 10. szombat Gréta, Margit
Iszlamista tálib fegyveres az északkelet-afganisztáni Pandzssir-kapunál 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettől, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammad Asif Khan

A tálibok sajátos módon hasznosítanák a katonai bázisokat

Afganisztán a vállalkozások fellendítése érdekében gazdasági övezetté alakítaná át a külföldi erők katonai támaszpontjait

A tálib vezetés által hozott döntést a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Abdul Gáni Baradar jelentette be. "Az ipari és kereskedelmi minisztériumnak fokozatosan át kell vennie a külföldi erők megmaradt katonai bázisai feletti irányítást, hogy azokat különleges gazdasági övezetekké alakítsák át" - mondta.

A beruházások a fővárosban, Kabulban és az északi Balkh tartományban fekvő létesítményekkel kezdőnek - nyilatkozott vasárnap Abdul Gáni Baradar, aki további részletekre nem tért ki.

"A belföldi támogatottság növelése és a jobb kormányzás érdekében a tálibok elsődleges célja az államkincstár mielőbbi feltöltése"

- mondta a szingapúri S. Rajaratnam Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa, Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman. "Ennél is fontosabb, hogy a táliboknak bizonyítaniuk kell a gazdasági tervezettség iránti elkötelezettségüket, amely magában foglalja a szomszédos országokkal folytatott regionális kereskedelem felélénkítését, valamint a potenciális külföldi befektetők számára a főváros és a határmenti települések mellett létrehozott biztonsági zónák kiépítését is" - jelentette ki Faizal.

Afganisztán gazdag ásványkincsekben, többek között földgázban, rézben és ritkaföldfémekben, de ezeket az utóbbi négy évtized konfliktusai miatt alig tudta kiaknázni.

A külföldi katonai erők kivonása óta Afganisztán pénzügyi helyzetét számos más jelentős probléma is nehezíti. Az afganisztáni nemzeti bank tengerentúli vagyonelemeit befagyasztották, a kormánytagok ellen szankciókat léptettek életbe, valamint a legtöbb külföldi gazdaságot élénkítő segélyt felfüggesztették.

Az év elején az afganisztáni tálib vezetés bejelentette, hogy Kínával közösen készül feltárni egy olajmezőt Észak-Afganisztánban.

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×