eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andriy Dubchak

Luhanszkból nagy ukrán készülődés látszik

Miközben az orosz katonai szóvivő szerdán súlyos ukrán veszteségekről számolt be, az Ukrajnától elszakított luhanszki régió megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg erőösszpontosítást hajtott végre egy ellentámadáshoz.

Leonyid Paszecsnyik, a luhanszki régió vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva nagyon nehéznek minősítette a helyzetet az érintkezési vonalon, különösen Szvatove és Kreminna közelében, de Liszicsanksznál és Rubizsnénél is.

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezen a szakaszon egységeket vonnak össze, hogy ellentámadásba lendüljenek és elveszített területeket szerezzenek vissza.

Ezzel szemben Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Kijev Herszonból, Harkivból, sőt Nyugat-Ukrajnából is erőket és eszközöket helyez át a Donyec medencébe, mert "nagyon rosszul megy a dolga".

Alaudinov elmondása szerint Artemivszkben (Bahmutban), ahol az ukrán oldalon nagyszámban harcolnak külföldi "zsoldosok", az orosz csapatok folytatják sikeres előrenyomulását, a várost jobb oldalról "átkarolták" és több utcát elfoglaltak.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Paszecsnyik azt állította, hogy az ukrán hadsereg szándékosan löveti a luhanszki kórházakat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy a fogolycsere révén az orosz fogságból kiváltott katonákat az ukrán hadvezetés visszaküldi a frontvonalba.

(A nyitókép illusztráció: Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×