eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 07: U.S. President Joe Biden arrives to deliver the State of the Union address to a joint session of Congress on February 7, 2023 in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, DC. The speech marks Bidens first address to the new Republican-controlled House. (Photo by Jacquelyn Martin-Pool/Getty Images)
Nyitókép: Jacquelyn Martin-Pool/Getty Images

Csizmazia Gábor: Joe Biden évértékelőjében a 2024-es tervei miatt hallgathatott a külpolitikáról

Magyar idő szerint hajnalban mondta el évértékelő beszédét a kongresszusban Joe Biden amerikai elnök, aki a várakozásokkal ellentétben továbbra sem tett utalást arra, hogy indul-e 2024-ben az elnöki székért vívott versenyben. Csizmazia Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársát kérdeztük.

Miként arról korábban beszámoltunk, Joe Biden közös cselekvésre szólította fel a politikai erőket az Egyesült Államok előtt álló feladatok megoldásában. Az évértékelő alapján az elnök azokat a gazdasági és társadalmi reformokat kívánja meghosszabbítani, amelyek az inflációt, de különösen az egészségügyet, illetve a gazdaságélénkítést célozzák – mondta Csizmazia Gábor, emlékeztetve, hogy Biden részéről visszatérően elhangzott a „fejezzük be a munkát” („finish the job”), amivel arra utalt, hogy további kétpárti törvényeket lát szükségesnek az említett területeken.

Az amerikai elnök hosszan beszélt azokról a jogalkotási eredményekről, amiket a jelenlegi ciklusának félidejére elértek. Ezek közül kiemelendő az infláció csökkentésről szóló törvény, amit tavaly fogadott el a a kongresszus mindkét háza, majd írt alá az elnök. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint a rendelet megnevezése kissé csalóka, ugyanis elsősorban nem az infláció csökkentéséről szól, hanem arról, hogy sokkal nagyobb összeget fordítanak a zöld átállásra, tehát kimondottan elektromosautó-gyártásra, illetve elektromos autók vásárlásának a szövetségi társfinanszírozására vagy támogatására. Továbbá van egy külön egészségügyi része is a törvénynek, ami az inzulin árkorlátozását hivatott biztosítani meghatározott időkereten belül. Ennek meghosszabbítását is megcélozta egyébként az elnök – jegyezte meg a szakértő.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 07: U.S. President Joe Biden delivers his State of the Union address during a joint meeting of Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol on February 07, 2023 in Washington, DC. The speech marks Biden's first address to the new Republican-controlled House. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beszédet mond az unió helyzetéről a kongresszus közös ülésén a Capitoliumban. Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Joe Biden szintén nagy eredményként emelte ki az infrastruktúráról szóló törvényt – amivel kapcsolatban jelezte, annak keretében már 20 ezernél is több jóváhagyott projekt indult el az elmúlt két évben, és ezzel még nincs vége –, valamint az ugyancsak kétpárti támogatást élvező, a chipekről és tudományosságról szóló törvényt – ami alapvetően a félvezetők Amerikán belüli gyártásának a támogatásáról szól. Csizmazia Gábor szerint az amerikai elnök által kiemeltek elismerendő eredményei a Biden-adminisztrációnak.

Az elnök beszédére a republikánusok nevében Sarah Huckabee-Sanders, az Egyesült Államok legfiatalabb kormányzója (Arkansas) reagált, aki Donald Trump elnöksége alatt fehér házi szóvivő volt. Az Amerika-szakértő szerint az elhangzott ellenvéleményben Huckabee-Sandersnek értelemszerűen könnyebb dolga volt, mert nem kellett konkrét elemeket, szakpolitikai kezdeményezéseket kiemelnie, inkább csak kontráznia kellett az elnök egy-egy kijelentésére.

Sarah Huckabee Sanders, governor of Arkansas, speaks while delivering the Republican response to President Biden's State of the Union address in Little Rock, Arkansas, US, on Tuesday, Feb. 7, 2023. Biden tonight vowed to not allow the US to default on its debt, calling on Congress to raise the debt-ceiling and chastising Republicans seeking to leverage the standoff to force spending cuts. Photographer: Al Drago/Bloomberg via Getty Images
Sarah Huckabee-Sanders, Arkansas kormányzója reagál Joe Biden amerikai elnök elhangzott beszédére. Fotó: Al Drago/Bloomberg/Getty Images

Ennek fényében a különbség a két beszéd között alapvetően az volt, hogy míg Joe Biden próbálta a „kék galléros” középosztályt megszólítani, következésképp az eltérő kultúrharchoz tartozó elemek nagyon felszínesen kerültek elő, addig Arkansas első női vezetője többször utalt rá, hogy a Biden-adminisztráció egy nagyon szélsőséges progresszív irányzatnak a fogja, vagyis a Demokrata Párton belüli progresszív szárny diktálja neki a tempót, ezáltal

az amerikai választók, különösen a republikánusok a végrehajtó hatalom „nyomása alatt vannak” –

magyarázta Csizmazia Gábor.

A szakértő úgy véli, az amerikai elnök a korábbiaknál kisebb figyelmet szentelt beszédében a nemzetközi kérdéseknek, keveset beszélt mind Oroszországról, mind Kínáról. Néhány mondatban összefoglalta, hogy továbbra is Ukrajna mellett állnak, de újabb konkrét intézkedésekről nem ejtett szót. Csizmazia Gábor szerint ennek az lehet az oka, hogy Joe Biden 2024-re is készül.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 07: U.S. President Joe Biden delivers the State of the Union address to a joint session of Congress as Vice President Kamala Harris and House Speaker Kevin McCarthy (R-CA) listen on February 7, 2023 in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, DC. The speech marks Biden's first address to the new Republican-controlled House. (Photo by Jacquelyn Martin-Pool/Getty Images)
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beszédet mond az unió helyzetéről a kongresszus közös ülésén a Capitoliumban. Fotó: Jacquelyn Martin-Pool/Getty Images
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×