eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő, az amerikai képviselőház republikánus képviselőcsoportjának vezetője és házelnökjelöltje a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban a képviselőházi elnökválasztás harmadik napján, 2023. január 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Továbbra sincs elnöke az amerikai képviselőháznak

Azonban a többség jelöltje, Kevin McCarthy növelni tudta támogatóinak számát.

A 12. fordulóban sem tudták megválasztani az Egyesült Államok képviselőházának új elnökét. Ugyanakkor a pénteken tartott első szavazás elmozdulást jelzett a negyedik napja húzódó folyamatban

A republikánus képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthynak az abszolút többséget most sem sikerült elnyernie, de eddigi ellenzői közül többeket maga mellé állított.

Párttársai közül 213-an mellette, 7-en ellene szavaztak.

A demokraták - csakúgy, mint eddig minden fordulóban - egységesen, mind a 212-en képviselőcsoportjuk vezetőjére, Hakeem Jeffriesre voksoltak. A 12. szavazást megelőzően a képviselőházi többséget adó republikánusok tagok közül a kaliforniai Mike Garcia érvelt Kevin McCarthy mellett: megválasztását a törvényhozás előtt álló feladatok megkezdésének szükségességével indokolta. Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt arra, hogy

pontosan két éve, 2021. január 6-án zajlott le a törvényhozás megtámadásába torkolló zavargás Washingtonban.

Az évfordulón Joe Biden elnök kitüntetést - elnöki érmet - adományozott a törvényhozás épületét és az alkotmányos rendet védelmező személyzet, köztük a rendőrség 12 tagjának.

Az Egyesült Államok 118. kongresszusa kedden ült össze. A képviselőházban a republikánusok 222-212 arányú szavazati többségben vannak, egy szék üres, mert az arra novemberben megválasztott képviselő időközben elhunyt. A felsőházban - a szenátusban - a demokratáknak van 51-49 arányú többségük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×