eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Drónnal készült felvétel egy pajtáról egy olvadó hófoltokkal tarkított legelőn a bajorországi Gerold közelében 2019. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Már Szlovéniában és Horvátországban is alig lehet síelni

A tavaszias időjárás miatt törölték az alpesi sízők világkupa-sorozatának csütörtökre Zágrábba tervezett műlesikló versenyét.

Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője közölte, hogy a meleg idő lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és felemésztette azt a havat is, amelyet a síterepeknek sikerült elkészíteniük az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak.

Hozzátette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek. Az egyetlen kivétel a Kanin-hegység, amely az olasz-szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami talán még síelhető.

Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon küzdenek, hogy a sípályákat fehéren tartsák, egyebek között azzal, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra.

Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva. Az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

a szlovén sífelvonó szövetség vezetője azt is közölte: "Még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom".

Mint mondta, a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, és míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.

Eközben Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amelyet 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai versenyt a már akkor sem ideális körülmények ellenére még megtartották, de a csütörtöki futamot már törölni kellett.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×