eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Group of Euro banknotes and a Croatian Kuna.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Nagy változás jön Horvátországban január elsejétől

Az Európai Parlament döntése alapján a schengeni övezet részévé válhat az ország: ezzel a világ legnagyobb útlevélmentes zónájához csatlakozhat a magyarok kedvelt nyaralóhelye, mely az eurót is bevezeti.

Horvátország 27. államként léphet be a schengeni övezetbe, ezzel párhuzamosan pedig bevezeti az eurót is – írja a Euronews.

Az ország az EU-nak már 2013 óta tagja, de eddig még határellenőrzésen kellett átesniük azoknak, akik beléptek területére. A magyaroknak ugyanakkor már eddig sem volt szükségük útlevélre egy horvát utazáshoz, személyi igazolványuk felmutatása is elégséges volt.

Január elsejével azonban ez megszűnik, a határon úgy kelhetünk át, hogy

nem kell semmilyen személyi azonosító okmányt felmutatnunk.

Formailag hátra van még ugyan egy végső uniós beleegyezés, de a jelenlegi állás szerint meg fog szűnni a határok ellenőrzése.

"Horvátországnak Schengenben van a helye. A kritériumok teljesültek. Az Európai Parlament zöld utat adott: most az EU Tanácsának kell teljesítenie" – írta Twitter-bejegyzésében Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. A végső döntés várhatóan december 9-én születik meg.

Ha ez is a vártnak megfelelően alakul,

a szárazföldi és tengeri határokon január elsejével megszűnik az ellenőrzés, a reptereken pedig március 26-án függesztik fel.

2023 elején egy másik jelentős változás is következik az országban: búcsút mondanak a kunának mint fizetőeszköznek és bevezetik az euró használatát. Ezzel a huszadik eurót használó országgá válnak. Az ország azt reméli, hogy ez nagyobb pénzügyi biztonságot nyújt polgárainak, emeli az életszínvonalat és a rohamosan emelkedő inflációt is visszafogja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×