eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megsemmisült orosz páncélozott szállító jármű a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Szvjatogorszkban 2022. október 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Elhatárolódnak a román vezetők a védelmi miniszter béketárgyalásos kijelentéseitől

Vasile Dincu arról beszélt korábban, hogy a háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a "világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak" kell lefolytatniuk Oroszországgal.

Bírálatok középpontjába került Romániában Vasile Dincu védelmi miniszter a béketárgyalásokat sürgető múlt hét végi nyilatkozata miatt.

A román védelmi miniszter egy kereskedelmi televíziónak adott múlt hét végi interjújában arról beszélt, hogy a háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a "világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak" kell lefolytatniuk Oroszországgal. Dincu szerint a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

A román sajtóban több vezető román politikus is reagált a nyilatkozatra.

Csütörtökön Nicolae Ciuca miniszterelnököt újságírók arról kérdezték, hogy szándékában áll-e meneszteni Vasile Dincut. A kormányfő kijelentette: várja, hogy a védelmi miniszter hazaérkezzék a NATO miniszterei értekezletéről.

"A lehető legnyíltabban el kell beszélgetnünk a véleményéről. Ez ugyanis nem a kormány álláspontja, és akkor világosan tisztáznunk kell ezt a helyzetet"

- tette hozzá a miniszterelnök.

Klaus Iohannis román államfő a georgiai elnökkel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján bírálta Dincut. "Az ukránok a vérüket adják ebben a háborúban, és el kell fogadnunk, hogy

Ukrajna dönti el, hogy mikor, hogyan és miről kezd tárgyalásokat. Ez a mi hivatalos álláspontunk és ez az EU álláspontja.

Valószínű, hogy egyes tisztségviselőinknek többet kell olvasniuk a lapszemléket, hogy megismerjék ezt az álláspontot" – jelentette ki az államfő.

Szerdán Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök révén a saját pártja is elhatárolódott a minisztertől. Ciolacu az Evz.ro portálnak adott nyilatkozatában nyomatékosította: Vasile Dincu hibázott, amikor a vitatott kijelentést tette.

"Amikor védelmi miniszter vagy, nincsenek hiedelmeid, hanem a román állam politikáját képviseled. (...)

Erről beszélnünk kell

a koalícióban. Nem lehet saját véleményünk, nem lehetnek hiedelmeink, amikor fegyveres konfliktus dúl a szomszédságunkban" – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A kolozsvári szociológus egyetemi tanár Vasile Dincu 2000 és 2004 között tájékoztatási miniszter volt a Nastase-kormányban, majd 2015 és 2017 között a szakértői Ciolos-kormány miniszterelnök-helyettese volt. A védelmi miniszteri tisztséget 2021 novembere óta tölti be.

(Nyitóképünkön megsemmisült orosz páncélozott szállító jármű a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Szvjatogorszkban 2022. október 2-án.)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×