eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Korántsem dolgozni ment minden ukrán Belgiumba

A háború miatt Belgiumba menekült ukránoknak csak töredéke élt ez idáig az Európai Unió által biztosított munkavállalás lehetőségével. Erről a La Libre Belgique című napilap számolt be az illetékes belga munkaügyi hivatalra hivatkozva.

A francia nyelvű belga lapban közölt információk szerint az Oroszország indította háború február 24-i kezdete óta mintegy 50 ezer ukrajnai menekültet regisztráltak Belgiumban. Közülük mintegy 30 ezret Flandriában, Belgium északi tartományában, 13 ezret Vallóniában, az ország déli részében, közel hétezret pedig a brüsszeli régióban vettek nyilvántartásba.

Flandriában 3356, Vallóniában 1255, Brüsszelben 1323 ukrajnai menekült jelentkezett az illetékes munkaügyi hivatalnál, hogy munkalehetőséget keressen maga számára. A flamand nyelvű északi régióban ez idáig 543-an, az álláskeresőként regisztrált ukrajnai menekültek 16 százaléka talált munkát. A francia nyelvű déli régióban a nyilvántartásba vettek 13,5 százalékát, 170 ukrajnai menekültet alkalmazták.

A napilap idézte a brüsszeli munkaügyi hivatal illetékesét, Jan Gatz szóvivőt, aki szerint az ukrajnai menekültek érkezésüket követően előbb szállást keresnek, valamint iskolai elhelyezést gyermekeik számára, és csak ezután néznek munka után. A legtöbben pedig nem a belga fővárosban, hanem vidéken élő ismerősöknél vagy rokonoknál kívánnak lakni.

Az ukrán munkakeresők ráadásul nem minden esetben munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek és találnak állást - jegyezte meg a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×