INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

ukrajna

menekültek

belgium

munkavállalás

Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.

Korántsem dolgozni ment minden ukrán Belgiumba

Infostart / MTI

A háború miatt Belgiumba menekült ukránoknak csak töredéke élt ez idáig az Európai Unió által biztosított munkavállalás lehetőségével. Erről a La Libre Belgique című napilap számolt be az illetékes belga munkaügyi hivatalra hivatkozva.

A francia nyelvű belga lapban közölt információk szerint az Oroszország indította háború február 24-i kezdete óta mintegy 50 ezer ukrajnai menekültet regisztráltak Belgiumban. Közülük mintegy 30 ezret Flandriában, Belgium északi tartományában, 13 ezret Vallóniában, az ország déli részében, közel hétezret pedig a brüsszeli régióban vettek nyilvántartásba.

Flandriában 3356, Vallóniában 1255, Brüsszelben 1323 ukrajnai menekült jelentkezett az illetékes munkaügyi hivatalnál, hogy munkalehetőséget keressen maga számára. A flamand nyelvű északi régióban ez idáig 543-an, az álláskeresőként regisztrált ukrajnai menekültek 16 százaléka talált munkát. A francia nyelvű déli régióban a nyilvántartásba vettek 13,5 százalékát, 170 ukrajnai menekültet alkalmazták.

A napilap idézte a brüsszeli munkaügyi hivatal illetékesét, Jan Gatz szóvivőt, aki szerint az ukrajnai menekültek érkezésüket követően előbb szállást keresnek, valamint iskolai elhelyezést gyermekeik számára, és csak ezután néznek munka után. A legtöbben pedig nem a belga fővárosban, hanem vidéken élő ismerősöknél vagy rokonoknál kívánnak lakni.

Az ukrán munkakeresők ráadásul nem minden esetben munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek és találnak állást - jegyezte meg a lap.

Nyitókép: MTI/Nemes János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018