eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Vilnius, Lithuania - February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky
Nyitókép: Michele Ursi/Getty Images

Felsőbb körökben már ősszel tudhattak a Kreml háborús szándékairól

Értesülések szerint az amerikai hírszerzés már novemberben közölte egy bizalmas megbeszélésen, hogy Vlagyimir Putyin mire készül Ukrajnában.

Terjedelmes cikkben fejti ki az ukrajnai orosz invázióhoz vezető utat a The Washington Post, amelyben az amerikai, ukrán és európai kormányok felelős vezetői mondják el részletesen, mikor és mit tudtak, és hogyan készültek az egyre biztosabbá váló orosz beavatkozásra.

Az írást szemléző 444.hu a Magyarországot érintő részletet emelte ki, ebből az látszik, hogy

a magyar kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről.

A The Washington Post részletes leírást ad egy nem nyilvános brüsszeli találkozónak, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszerzésnek addigra már nagyon pontos – és később beigazolódott – értesülései voltak az orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján. A konkrét titkosszolgálati anyagok közül is megosztott valamennyit Haines, de biztonsági okokból nem ment bele részletekbe. A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

A tengerentúli napilapnak nyilatkozó egyik döntéshozó szerint a NATO-tagok három csoportra oszlottak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, őrültség lenne Putyin részéről, ha lerohanná Ukrajnát, ezért ez nem is fog megtörténni, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei. A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”. De a britek és a balti államok elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

Mivel a brüsszeli találkozón hivatalból jelen kellett lennie a magyar NATO-képviseletnek is, ezért ha továbbították az ott elhangzottakat, akkor Orbán Viktor és környezete november óta tudhatta, mire készül Putyin. A 444.hu szerint mindez azért is érdekes, mert a magyar miniszterelnök békemissziónak nevezte februári moszkvai útját.

A magyar portál az ügyben feltett kérdéseire, miszerint:

  • Jelen volt-e az említett tájékoztatáson a magyar NATO-nagykövet?
  • A CIA által adott tájékoztatás a cikkben leírtaknak megfelelően történt-e?
  • Továbbították-e az elhangzott információkat a magyar kormánynak?

a külügyi tárca egyelőre nem reagált.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×