INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

ukrajna

oroszország

cia

háború

nato

külügy

Vilnius, Lithuania - February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky

Felsőbb körökben már ősszel tudhattak a Kreml háborús szándékairól

Infostart

Értesülések szerint az amerikai hírszerzés már novemberben közölte egy bizalmas megbeszélésen, hogy Vlagyimir Putyin mire készül Ukrajnában.

Terjedelmes cikkben fejti ki az ukrajnai orosz invázióhoz vezető utat a The Washington Post, amelyben az amerikai, ukrán és európai kormányok felelős vezetői mondják el részletesen, mikor és mit tudtak, és hogyan készültek az egyre biztosabbá váló orosz beavatkozásra.

Az írást szemléző 444.hu a Magyarországot érintő részletet emelte ki, ebből az látszik, hogy

a magyar kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről.

A The Washington Post részletes leírást ad egy nem nyilvános brüsszeli találkozónak, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszerzésnek addigra már nagyon pontos – és később beigazolódott – értesülései voltak az orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján. A konkrét titkosszolgálati anyagok közül is megosztott valamennyit Haines, de biztonsági okokból nem ment bele részletekbe. A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

A tengerentúli napilapnak nyilatkozó egyik döntéshozó szerint a NATO-tagok három csoportra oszlottak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, őrültség lenne Putyin részéről, ha lerohanná Ukrajnát, ezért ez nem is fog megtörténni, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei. A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”. De a britek és a balti államok elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

Mivel a brüsszeli találkozón hivatalból jelen kellett lennie a magyar NATO-képviseletnek is, ezért ha továbbították az ott elhangzottakat, akkor Orbán Viktor és környezete november óta tudhatta, mire készül Putyin. A 444.hu szerint mindez azért is érdekes, mert a magyar miniszterelnök békemissziónak nevezte februári moszkvai útját.

A magyar portál az ügyben feltett kérdéseire, miszerint:

  • Jelen volt-e az említett tájékoztatáson a magyar NATO-nagykövet?
  • A CIA által adott tájékoztatás a cikkben leírtaknak megfelelően történt-e?
  • Továbbították-e az elhangzott információkat a magyar kormánynak?

a külügyi tárca egyelőre nem reagált.

Nyitókép: Michele Ursi/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018