eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Youtube

Megszólaltak az Ukrajnában halálra ítélt britek családtagjai

A családtagok az ukrán és a brit kormány közbenjárását szorgalmazzák: állításuk szerint a két férfi ukrán csapatokhoz való csatlakozásában nincs semmi törvényellenes.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert egyaránt azzal a váddal ítélték el, hogy zsoldosok. Mariupolban fogták el őket még áprilisban, majd a Donyecki Népköztársaság bírósága elé állították őket.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint bűnösnek találták őket zsoldos tevékenységben és a hatalom megragadására és a népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló cselekmények elkövetésében, írja a Sky News.

A család reakciója

Aiden Aslin családja nyilatkozatot tett közzé az ítélet kapcsán, amelyben azt állítják: a férfiak egyik sem zsoldos, soha nem is volt az.

"Szívünk minden szeretetével szeretjük Aident. Shaunnak és neki, mint az ukrán hadsereg tagjainak, tisztelet járna ki háborús fogolyként"

– írják.

A családtagok reménykednek abban, hogy az ítéletet felülbírálják: azt kérik mind az ukrán, mind a brit kormánytól, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy minél hamarabb biztonságban hazatérhessenek.

"Elképzelni is alig tudjuk, min mehetnek most keresztül. Nagyon aggasztó a fejlemény ügyükben" – szerepel a közleményben.

Egyikük helyi nőt vett el

Aslin bátyja szerint a hír sokkolta a családot és időre van szükségük annak feldolgozására.

"Nemrég tudtuk meg mi is, édesanyám a külügyminisztériummal tárgyal" – mondta.

A Sky News januárban Ukrajnában mindkét férfival készített interjút: Pinner akkor azt mondta, ukrán nőt vett feleségül, és megvan minden joga arra, hogy ott legyen.

"Hosszú időbe telt, mire integrálódtam a helyi közösségbe, a fiúk jól tudják, hogy nem háborúturista vagyok. Szervezett egységnél vagyok,

a kormánynak dolgozom szerződéses katonaként,

megpróbáltam távol tartani magam az önkéntes egységektől és a milíciától" – mondta akkor.

Az oroszok kivégzőosztag elé állítanák őket

Az orosz hadsereg ugyanakkor az ukrán színekben harcoló külföldieket nem fogadja el másként, mint zsoldosként: Moszkva szerint ha valakit elkapnak, az legjobb esetben is hosszú börtönbüntetésben reménykedhet.

Ha a két brit férfi halálos ítéletét végrehajtják, fegyveres kivégzőosztaggal kell szembenézniük. Mindketten fellebbeznek. Egy harmadik oroszbarát erők által elfogott brit harcos, a 35 éves Andrew Hill jelenleg bírósági tárgyalásra vár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×