eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban.
Nyitókép: MTI/AP

A britek kirakatpernek tartják két állampolgáruk ukrajnai halálra ítélését

Liz Truss brit külügyminiszter sürgős tárgyalásokat tart ukrán kollégájával a Kelet-Ukrajnában halálra ítélt két brit állampolgárságú harcos ügyében. A két britet egy Mariupolban fegyvert fogott marokkói diákkal együtt ítélte el a szakadár „Donyecki Népköztársaság” egyik bírósága.

A mariupoli megadás előtti és az elfogása utáni videóiból ismert brit Aiden Aslin és Shaun Pinner, valamint Szaudun Brahim marokkói diák egy vasrács mögött hallgatta, ahogy a szakadár „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága halálra ítéli őket az Azovsztal fémmű védelmében játszott szerepük nyomán, ami miatt kivégzőosztag elé állíthatják őket.

Az ellenük megfogalmazott vádpontok között szerepelt a „terrorizmus, a bűnszövetkezet tagjaként végrehajtott bűncselekmény és a hatalom erőszakos megragadása és megtartása”. A Kijev ellenes lázadók illetékesei szerint tetteik „polgári lakosok halálához és sebesüléséhez, és a polgári és társadalmi infrastruktúrában esett károkhoz vezettek”.

Tudósítók megjegyezték, hogy az ítélet azért is tűnik szigorúnak, mert a halálbüntetést még Oroszországban is felfüggesztették. Figyelemreméltó az is, hogy a több száz magát megadó harcos közül épp az ő ügyüket vették előre.

A helyzet nyomán Liz Truss brit külügyminiszter sürgős tanácskozást kezdeményezett ukrán kollégájával, bár nem világos, hogy Kijevnek milyen hatása lehet az eseményekre – hacsak nem az, hogy a britek nyomást gyakorolnak rájuk, hogy

legyenek készek a briteket orosz foglyokra kicserélni.

Truss „kamu ítéletnek” nevezte a döntést, aminek „abszolút nulla a legitimitása”. A brit kormány közben emlékeztetett rá, hogy a férfiak nem zsoldosok voltak, hanem Ukrajnában élő személyek – Aslin kettős állampolgár péládul – és az ukrán fegyveres erők tagjaiként is szolgáltak. A családjaik választókörzeteiben megválasztott parlamenti képviselők közben azt követelték a kormánytól, hogy orosz kormányilletékeseken kérjék számon kelet-ukrajnai szövetségeseik lépéseit.

„Ez a nemzetközi jog durva megsértése, ez egy szovjet időket idéző kirakatper”

– mondta egyikük. A britek szerint a férfiakat hadifoglyokként kell kezelni és vonatkozik rájuk az emberséges bánásmódot előíró genfi konvenció.

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint a britek egy hónapon belül megfellebbezhetik az ítéletet.

Közben Moszkvában, a Kreml egyik főpropagandistájának tartott Vlagyimir Szolovjov műsorában a vendégek bizarr módon arról értekeztek, hogy „felakasszák-e vagy agyonlőjék-e őket”. „A kalózokat soha nem lövik agyon, csak a katonákat. A bűnözőket akasztják” – mondta az egyik vendég. Ez már Szolovjovnak is sok volt: „De hát nem a középkorban vagyunk, nem kalózokkal van dolgunk és nem négyelünk fel embereket” – fogalmazott. Egy másik vendég pedig azt vetette föl, hogy miért nem lehet őket átadni, cserébe a befagyasztott orosz vagyonért?

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×