eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Öt vírusmentes nap jutott Sanghajnak: gyorsan szertefoszlottak a remények

A karanténba vont területeken kívül jelent meg a fertőzés: az érintett régiót lezárták, de a tervek szerint június elsején feloldják a várost megbénító korlátozásokat.

A szoros ellenőrzés alatt tartott sanghaji területeken is nőtt a fertőzések száma a 25 milliós nagyvárosban. A három, eddig le nem zárt területen talált eset ugyanabban a családban fordult elő, mind a három érintett három oltást kapott, fertőzöttségére pedig egy rutin teszt alkalmával derült fény.

A betegek két hete nem hagyták el a városrészt, amelyben élnek, de vásároltak egy szupermarketben, illetve három másik helyet is meglátogattak, írja a Reuters. Ezeket most mind lezárták és fertőtlenítésen esnek át. A városrész mind a 200 ezer lakosát újratesztelték, több beteget nem találtak a hatóságok szerint.

"Kerületünk követni fogja a megelőzési és ellenőrzési intézkedéseket, jó munkát fog végezni a járvány megelőzésében és ellenőrzésében, és a lehető leghamarabb eléri a tisztulást" - mondta Csang jan, a Kingpu kerület helyettes vezetője az esetek kapcsán.

Kezdődik a sanghaji nyitás

A parkok Sanghaj külvárosaiban vasárnaptól, más területeken pedig júniustól újra kinyithatnak, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek. A parkokon belüli szabadidős létesítmények azonban zárva maradnak.

A négy sanghaji metróvonal is megnyit vasárnap,

és az utóbbi napokban egyes kerületek lakosai is szabadabban mozoghattak a városban - lakóházanként limitált számú kijárási engedélyt adtak ki a hatóságok, melyek birtokában a lakók elhagyhatták otthonukat séták vagy vásárlás céljából. A sanghajiak nagy többsége ugyanakkor továbbra is bezárva él.

Peking helyzete jobb

A város szinte teljes lezárása, illetve a más kínai nagyvárosokban hozott szigorú intézkedések a kínai zéró Covid megközelítés eredményei: ennek célja, hogy minden járványkitörésnek azonnal véget vessenek, amint azt felismerik, ellentétben a világ többi részével, ahol az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba.

A 22 milliós Pekingben május 19-én 62 fertőzöttet találtak, szemben az egy nappal korábbi 55-tel.

Kína fővárosa április vége óta küzd járványkitöréssel annak ellenére, hogy a lakosok mozgását jelentősen korlátozták, sok pekingi otthonról dolgozik, és számos üzlet és szórakozóhely bezárt.

A friss esetek száma ugyanakkor nem lőtt ki úgy, mint Sanghajban vagy más nagyvárosokban világszerte.

Egyre kevesebb kínai városban van jelen a vírus

Összességében azért javul a kínai koronavírus-helyzet: márciusban a városok negyedéből jelentettek új eseteket, ez 5 százalékra esett vissza mostanra. Számos város hatóságai helyi határellenőrzést, gyakori tömeges tesztelését, valamint az új fertőzések elkülönítését vezették be.

A lazább intézkedésekre a gazdaság is reagált:

a sanghaji kikötők napi konténerforgalma szinte teljesen visszatért a tavalyi szintre, míg a légi teheráru-forgalom és a tehergépjármű-forgalom a 2021-es volumen mintegy kétharmadára ugrott.

Bár a kiskereskedelmi autóeladások még mindig 21 százalékkal maradtak el a tavalyi évitől, május első felében 27 százalékkal ugrottak meg az áprilisi azonos időszakhoz képest - derült ki a héten közzétett adatokból. A politikai döntéshozók ígérete szerint fiskális és monetáris eszközökkel is segítik a továbbiakban a gazdaságot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×