eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Fontos posztokon is változtatott Emmanuel Macron

A politikai folytonosság üzenetével alakult meg az újraválasztott Emmanuel Macron francia elnök új kormányzata.

Több kulcsposzton maradt az eddigi tárcavezető; a legfontosabb változás a külügyi és a védelmi minisztérium élén történt.

Az államfő bejelentése szerint az új külügyminiszter Catherine Colonna, Franciaország eddigi londoni nagykövete lett, aki régebben - Jacques Chirac elnöksége alatt - az uniós ügyekkel foglalkozó minisztériumot vezette.

A védelmi tárca élére Sébastien Lecornu, a tengerentúli francia területek volt minisztere került.

Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter, Gérald Darmanin belügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter megtartották korábbi tisztségeiket az új kabinetben - közölte az Élysée-palota.

Macron már kedden kinevezte új miniszterelnökét Élisabeth Borne eddigi munkaügyi miniszter személyében.

A tizenhét minisztériumból nyolcat vezet nő, a teljes kormányzat 28 tagja között pedig fele-fele a nők és a férfiak aránya.

Az oktatási miniszter a részben afrikai hátterű Pap Ndiaye lett, a kulturális tárcát a libanoni születésű Rima Abdul Malak vette át. A következő olimpia megszervezésének feladata Amélie Oudéa-Castéra sportminiszterre vár.

Emmanuel Macron egyes minisztériumok nevét is megváltoztatta, hogy jobban jelezzék az április 24-én öt évre újraválasztott államfő prioritásait. A munkaügyi minisztérium például a jövőben munkaügyi, foglalkoztatási és a gazdasági integrációért felelős minisztérium lesz. Létrehozták az energetikai átmenettel foglalkozó tárcát, valamint a szolidaritással, önfoglalkoztatással és a fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó minisztériumot.

Macron már újraválasztása napján ígéretet tett arra, hogy jobban tekintettel lesz a társadalmi elégedetlenségekre, amelyeket 2018-ban és 2019-ben az úgynevezett sárgamellényes mozgalom jelenített meg.

Az új kormány első intézkedésein múlik az is, hogy a június 12-én és 19-én esedékes, kétfordulós nemzetgyűlési választásokon biztosítani tudja-e a parlamenti többséget az államfőnek a további hatékony kormányzáshoz.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×