INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

svéd

iráni

kivégzés

ahmad-reza dzsalali

kém

Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration

Május 21-én kivégzik a svéd-iráni "kémet"

Infostart / MTI

Az iráni igazságszolgáltatás nem tágít eredeti tervétől.

Az iráni igazságszolgáltatási hatóság kedden megerősítette a svéd-iráni kettős állampolgárságú orvos tervezett kivégzését, akit azért ítéltek halálra, mert az izraeli hírszerzés javára kémkedett.

"Ahmad-Reza Dzsalali halálos ítélete a Moszad számára végzett kémkedés miatt jogerős és végre fogják hajtani" - közölte kedden Szabiolláh Csodaián igazságügyi szóvivő, akit az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Az illetékes szerint bizonyítást nyert, hogy Dzsalali "bizalmas állami dokumentumok izraeli hírszerzésnek történő átadásával ismételten veszélyeztette az iszlám köztársaság nemzetbiztonságát".

Az ISNA a múlt héten közölte, hogy Dzsalali kivégzését május 21-re tűzték ki.

Dzsalali halálos ítéletét 2017 decemberében hagyták jóvá Iránban. A férfit azzal vádolták, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak, és ennek következtében gyilkoltak meg több vezető iráni atomtudóst. A teheráni ügyészség szerint Dzsalali számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel, és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserében.

Dzsalali ügyével kapcsolatban 2020 decemberében napvilágra került, hogy a hatóságok akkor pár nappal elhalasztották a már kitűzött kivégzés időpontját. Ügyvédje szerint diplomáciai megbeszélések folyhattak a háttérben, tekintettel arra, hogy Dzsalali svéd állampolgársággal is rendelkezik.

Az iráni igazságügyi tárca szóvivője kedden ugyanakkor cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint Dzsalali ügye kapcsolatban állna egy svédországi eljárással az iráni Hámed Núri ellen, akit azzal vádolnak, hogy részt vett az 1980-88 közötti iraki-iráni háború végnapjaiban elkövetett tömeggyilkosságokban. Háborús bűntettek és emberi jogok megsértése miatt akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik őt a svédországi eljárásban.

Az iráni külügyminisztérium politikai showműsornak nevezte a Núri ellen zajló pert és haladéktalan szabadon bocsátását követelte. A Stockholm és Teherán kapcsolatait terhelő ügyben bekérették a teheráni svéd nagykövetet is.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018