eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Újabb orosz tevékenységet ítél el az EU

A háború már nem csak a földön, a vízen és a levegőben zajlik, hanem a virtuális térben is.

Az Európai Unió és tagállamai, valamint nemzetközi partnerei határozottan elítélik Oroszország Ukrajna ellen folytatott "rosszindulatú kibertevékenységét", amelynek célpontja a ViaSat által üzemeltetett KA-SAT műholdas hálózat volt - szögezte le keddi sajtóközleményében Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Keddi sajtótájékoztatóján a főképviselő elmondta: "ennek azért van jelentősége, mert ez az első alkalom, hogy európai uniós szinten, állami szereplőnek - Oroszországnak - tulajdonítjuk a támadásokat".

A kibertámadásra egy órával azelőtt került sor, hogy Oroszország 2022. február 24-én megindította a háborút Ukrajna ellen. "Ez a támadás kommunikációs kieséseket és fennakadásokat okozott több ukrajnai hatóságnál, vállalatnál és felhasználónál, valamint több uniós tagállamot is érintett" - írta sajtóközleményében Borrell.

A főképviselő felhívta a figyelmet: az Ukrajnát célzó kibertámadások, beleértve a kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is, más országokra is átterjedhetnek, és rendszerszintű hatásokat okozhatnak, veszélyeztetve az uniós polgárainak biztonságát.

"Az Európai Unió - partnereivel szorosan együttműködve - további lépéseket fontolgat az ilyen rosszindulatú támadások megakadályozására, és emellett továbbra is összehangolt politikai és anyagi támogatást nyújt Ukrajnának a kiberbiztonság megerősítése érdekében" - olvasható a sajtóközleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×