INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

aljakszandr lukasenka

fehéroroszország

ukrajna

oroszország

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.

Aljakszandr Lukasenka: a nyugati országok "nyugodtan alhatnak"

Infostart / MTI

Fehéroroszország kategorikusan elutasít mindenféle háborút - mondta az elnök.

Nem hitte volna, hogy az orosz hadsereg ukrajnai "művelete" így elhúzódik - fejtette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában, közölte, ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

"Én nem vagyok eléggé elmélyedve ebben a problémában ahhoz, hogy meg tudnám állapítani, valóban minden a terv szerint halad-e, ahogyan azt az oroszok állítják, vagy pedig úgy van, ahogy én érzem. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, úgy érzem, ez a művelet elhúzódik" - jelentette ki Lukasenka.

A fehérorosz elnök azt is állította, hogy

Ukrajna provokálja Oroszországot, Fehéroroszország pedig békét akar.

"Kategorikusan elutasítunk mindenféle háborút. Eddig is mindent megtettünk, és most is mindent megteszünk azért, hogy ne legyen háború. Hála nekem, megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között" - állította Lukasenka, majd úgy fogalmazott: Ukrajna vajon miért nem mutat érdeklődést a tárgyalások iránt, miközben az ő területén folynak a harcok, ott halnak meg emberek.

Arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin nem akar közvetlen katonai konfliktusba keveredni a NATO-val.

„Nem akar globális összecsapást a NATO-val [Putyin elnök]. Éljenek ezzel a lehetőséggel. Éljenek vele és tegyenek meg mindent azért, hogy ezt elkerüljük. Másképpen, még úgy is, hogy Putyin nem akarja, a haderő reagálni fog” - mondta,

Oroszország katonai hadgyakorlatra hivatkozva korábban csapatokat telepített fehérorosz területre, majd onnan is vezényelt katonákat Ukrajnába a február 24-én indított invázió részeként. Lukasenka nyíltan támogatta a Moszkva szóhasználatában "különleges műveletként" emlegetett támadást, és március elején a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján arról beszélt, hogy Ukrajna Fehéroroszország elleni támadásra készült, a Moszkva által indított offenzíva pedig ezt elhárította.

A minszki védelmi minisztérium szerdán közölte: előre be nem jelentett hadgyakorlatba kezdett a fehérorosz hadsereg. Az interjúban Lukasenka biztosított afelől, hogy ezek a gyakorlatok nem irányulnak senki ellen. "Nem fenyegetünk és nem is fogunk fenyegetni senkit. Tudjuk, ki az, aki ellenünk van, így egyáltalán nem áll Fehéroroszország érdekében az, hogy valamiféle konfliktust robbantson ki" - mondta a fehérorosz elnök, megjegyezve, hogy a nyugati országok "nyugodtan alhatnak".

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018