eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Street light, seagull and weathered flags of UK and Northern Ireland, Millisle, County Down, Northern Ireland.  During the summer months it has become common place for Protestant Loyalists to illegally erect flags on street lamps within the neighbourhoods that they dominate.
Nyitókép: Niall_Majury/Getty Images

Hogyan tovább, Észak-Írország?

Lemondott az észak-ír miniszterelnök. Paul Givan döntése része annak a kampánynak, amelyet a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a korona hű protestáns Demokratikus Unionista Párt folytat a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokollja ellen. A kialakult helyzetről Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdeztük.

Észak-Írország az Egyesült Királyságon belül speciális státuszt élvez, ugyanis az 1998-as megállapodás szerint úgynevezett devolvált jogkörökkel rendelkezik az ottani parlament, ami azt jelenti, hogy saját törvényhozási jogai vannak, és első minisztere, aki az országnak az ügyeit vezeti.

Gálik Zoltán magyarázata szerint a mostani lemondáshoz két ok vezetett:

  • Egyrészt a brexit következtében előállt helyzetet nagyon nehezen tudják politikailag elviselni azok a pártok, amelyek – főleg az unionisták keretében – az „egy Nagy-Britanniához” való tartozást szeretnék minél szorosabban fenntartani, így a brexit-megállapodás számukra elfogadhatatlan.
  • A másik ok, hogy májusban önkormányzati választások lesznek Észak-Írországban, az ott nyertes párt adhatja majd az első minisztert – és momentán úgy fest, hogy a Sinn Féin, a hatalmon lévő Demokratikus Unionista Párt nagy riválisa, többségbe kerülhet. Emiatt többen úgy vélik, a mostani lemondás összefüggésben állhat azzal, hogy előkészítik a politikai terepet az unionisták, hogy mégis sikeresen szerepeljenek.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense azt is felidézte, hogy a megállapodás értelmében az Egyesült Királyság északír része belül maradt az Európai Unió szabályozási rendszerében, illetve a vámuniójában. Bár ezt négyévente felül lehet vizsgálni, elsősorban az északírektől függ, hogy fennmarad-e. Ahogy telik viszont az idő, és egyre messzebb kerülünk a jogi brexittől, ami már két éve bekövetkezett,

a megállapodás egyre súlyosabb nehézségeket okozhat a mindennapi áruforgalomban és a szolgáltatások áramlásában,

hiszen újabb és újabb szabályozásokat kell bevezetni – magyarázta Gálik Zoltán. Példaként említette a brit szalámi kérdését és egyéb más élelmiszereket, illetve a gyógyszertermékeket, amik beérkezése Észak-Írországba nagyon sok adminisztrációs terhet jelent. Hozzátette: tavaly év közben ugyan elkezdődött egy folyamat, ami révén könnyítenének ezeken az adminisztrációs terheken, de a napokban maga a brit miniszterelnök – egy bizalmas beszélgetésen – is csak 30 százalék esélyt adott arra, hogy új kereteket sikerül majd letárgyalni az Európai Unióval.

Így aztán a májusi választásokig várhatóan egy átmeneti időszak következik az északír miniszterelnök lemondásával. Gálik Zoltán nem tartja kizártnak, hogy

a választások alkalmával a Sinn Féinnek végül sikerül majd a történelmi áttörést elérnie és új politikai helyzetet létrehoznia,

hiszen évtizedek óta látható, hogy a lakosság aránya folyamatosan változik, és a katolikusok vannak egyre többen. Az egyetemi docens egyetértett azzal is, hogy a helyzet felerősítheti a katolikus és protestáns ellentéteket, amiből korábban komoly problémák, tragédiák is származtak. Megismételte, a demográfiai helyzet változása már évtizedek óta ismert, a tendencia pedig egyértelmű volt. Az viszont nagyon fontos, hogy csak úgy tudnak mind a brexit kérdésében, mind pedig a politikai rendszer fenntartásában, a devolvált jogkörök megtartásában előrelépni, ha együttműködnek, mert így van kitalálva a rendszer, egymás nélkül nem fog sikerülni – fogalmazott Gálik Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×