INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

európai bíróság

jogállamisági eljárás

ítélethirdetés

Luxembourg, 2017. május 10.Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejárata Luxembourgban 2017. május 10-én, amikor megkezdődik a tárgyalás a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Február 16-án dönt a jogállamiság perben az Európai Bíróság

Infostart

A testület teljes ülésen határoz a magyar és a lengyel kormány keresetéről.

Az Európai Bíróság tájékoztatása szerint február 16-án hirdetnek ítéletet az úgynevezett jogállamisági perben. Arról születik majd döntés, hogy megfelel-e az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzeket – értesült a hvg.hu.

Az uniós tagállamok 2020 végén döntöttek arról, hogy ha egy tagállamban az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági szabályok megsértése révén veszélybe sodorják, akkor ettől az országtól meg lehet vonni az EU pénzügyi támogatását, illetve fel lehet függeszteni, vagy csökkenteni lehet a kifizetéseket. A magyar és a lengyel kormány az Európai Bírósághoz fordult tavaly márciusban, a testület gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet.

A decemberben ismertetett főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.

Az ítélet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, mind a 27 bíró részt vesz a döntésben.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018