eur:
389.92
usd:
356.81
bux:
72553.55
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: John Cummings Wikimedia Commons

Új szuperélelmiszer lehet embermilliók túlélésének reménye

Az enset, egy Etiópiában termő banánféle új superfood lehet, amely a klímaváltozás okozta élelmiszer-ellátási gondokat is megoldhatja.

Akár százmillió ember számára jelenthet napi betevő falatot felmelegedő világunkban egy Etiópián kívül jelenleg ismeretlen étel. Kutatók szerint az enset, más neveken etióp/abesszin banán, "hamis banán", "álbanán" hatalmas területeken is termeszthető lenne Afrikában, szélesebb körű alkalmazásával pedig megoldhatóvá válna számos terület élelmiszerellátása, írja a BBC.

A növény banánszerű termése ehetetlen, de a keményítőtartalmú szára és gyökere erjeszthető, kása és kenyér készíthető belőlük. Az "álbanán" Etiópiában, ahol mintegy 20 millió ember élelmezése függ tőle, alapvető élelmiszer, de máshol nem termesztik, bár vadon élő rokonai - amelyeket nem tartanak ehetőnek - egészen Dél-Afrikáig nőnek, ami arra utal, hogy a növény sokkal szélesebb körben is termeszthető lenne.

A tudósok mezőgazdasági felmérések és modellezés segítségével úgy találták, a növény potenciálisan

több mint 100 millió embert tudna táplálni

a következő 40 évben, növelve az élelmezésbiztonságot Etiópiában és más afrikai országokban, köztük Kenyában, Ugandában és Ruandában.

James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója szerint az enset ültetése puffernövényként a szűkös időkre, segíthet az élelmezésbiztonság növelésében.

"Van néhány igazán szokatlan tulajdonsága, amelyek teljesen egyedivé teszik ezt a növényt. Bármikor elültethető, bármikor betakarítható, és évelő.

Ezért hívják az éhezés elleni fának" - mondta

Az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és azon túl. Egyre nagyobb ezért az érdeklődés a világ élelmezését szolgáló új növények iránt, mivel jelenleg néhány alapvető növénytől függünk. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három fajból - rizsből, búzából és kukoricából - származik.

"Diverzifikálnunk kell a globálisan használt növényeket, mert jelenleg nagyon kis választékból élünk" - mondta Borrell.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Az MNB vezetői körlevelet adott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésével kapcsolatos elvárásairól. Ezek egyike, hogy az ügyfelek – saját döntésük alapján – megtilthassák a személyi hitel online módon való igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről. Ezzel meggátolható az, hogy a csalók személyi hitelt igényeljenek - közölte a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×