eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Vége a vizsgálatnak a minszki leszállásra kényszerített Ryanair-gép ügyében

Nem volt bombaveszély a Ryanair Sun légitársaság május 23-i járatán, amelyet Minszk ennek ürügyén kényszerített leszállásra, majd őrizetbe vette a gép egyik utasát, Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és barátnőjét - közölték csütörtökön az ügy lengyelországi vizsgálatát folytató hatóságok.

A minszki kényszerleszállást végrehajtott, Athénből Vilniusba tartó repülőgép a Ryanair Sun légitársaságé volt. A Ryanair ír légitársaságnak ez a leánycége Varsóban van bejegyezve. A lengyel hatóságok ezért indították el az eset vizsgálatát.

A lengyel állami ügyészség sajtóosztálya csütörtökön a PAP lengyel hírügynökséggel tudatta: a nyomozás során tanúként kihallgatták az utasok, valamint a légitársaság képviselőinek egy részét, és átvizsgálták a repülőgépet is. Azonosították a minszki irányítótoronyban május 23-án zajló események közvetlen szemtanúját is.

Az ügyészek szerint

aznap az irányítótoronyban a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) tisztje tartózkodott, és utasításokat adott a Ryanair-gép pilótájával kommunikáló légiforgalmi irányítónak.

Éppen a KGB-tiszt döntött a gép minszki leszállásáról - állapították meg.

Az eseményeket hasonló módon értelmezte csütörtökön Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője. Közleményében úgy fogalmazott: a Lukasenka-rezsim műveletéről volt szó, amellyel "zsarolás és a pilóta terrorizálása révén leszállásra kényszerítették a civil gépet azért, hogy letartóztassák a fedélzetén utazó ellenzékit".

Raman Prataszevics a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője. Letartóztatása után többször lépett fel a fehérorosz állami médiában, önkritikát gyakorolva, és vádolva korábbi ellenzéki társait. Tartózkodása jelenlegi helyéről a minszki hatóságok nem közöltek információt.

Prataszevics barátnője, az orosz Szofija Szapega ellen szerdán hivatalosan vádat emeltek társadalmi gyűlöletkeltés miatt. Az Izvesztyija című orosz napilap szerint az enyhébb ítélet reményében ő is úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal.

A Ryanair-gép leszállásra kényszerítése és a pár őrizetbe vétele nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és több ország is szankciókkal sújtotta a minszki vezetést.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×