eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Cosa Nostra – Újra szabad ember a hírhedt maffiafőnök

A szabadulás hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban.

Elhagyhatta a börtönt a 25 éves büntetés letöltése után Giovanni Brusca maffiafőnök, aki 1992-ben meggyilkolta Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbírót.

Brusca egyike volt a Cosa Nostra szicíliai maffiát egykoron vezető Salvatore "Toto" Riina legközelebbi bizalmasainak, de később "megbánást tanúsított", és végül együttműködött az igazságszolgáltatással.

A 64 éves férfi hétfőn elhagyhatta a római Rebibbia börtönét, miután az életfogytig tartó börtönbüntetését 30 év börtönbüntetésre csökkentették az igazságszolgáltatással való együttműködés miatt, jelenleg feltételesen van szabadlábon, négy évig – számolt be az olasz média.

Giovanni Falcone gépkocsiját 500 kilogramm robbanóanyaggal repítették a levegőbe 1992. május 23-án a Palermóhoz közeli Capaci autósztrádáján, a robbanásban életét vesztette felesége, valamint testőrei is. A megbízó Toto Riina volt, a robbanószerkezetet Brusca hozta működésbe.

Brusca szabadulása hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban, sokan bírálták, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkos hasznot húzott egy olyan törvényből, amely csökkenti az igazságszolgáltatással együttműködők büntetését, s amelynek Falcone is nagy védője volt.

Maria Falcone, a vizsgálóbíró testvére, a maffiaellenes harc szintén ikonikus alakja a hír hallatán úgy nyilatkozott:

"Fáj a hír, de ez a törvény, amelyet a testvérem is védett, és amelyet ezért tiszteletben kell tartani.

Csak remélni tudom, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi erők nagyon közelről figyelik őt, elkerülendő annak veszélyét, hogy ismét bűncselekményt kövessen el."

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta korábbi miniszterelnök a "gyomorszájra mért ütésnek" írta le a döntést, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy fontos tiszteletben tartani azt, amit Falcone testvére mondott.

A Brusca által elismert különös kegyetlenségű bűncselekmények között szerepel az akkor 13 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolása, akit 1993 novemberében raboltak el, és 1996 januárjában megfojtottak, majd holttestét savban feloldották. A fiút egy vérbosszú miatt raboltatta el a szicíliai maffia, ugyanis apja, Santino Di Matteo, korábbi maffiózó elhagyta a bűnszervezetet, és együttműködött a rendőrséggel.

A Scannacristiani becenéven, valamint 'u verru (a disznó szicíliai nyelven) is ismert Brusca nagyon fiatalon kezdte pályafutását a maffiában, tekintve, hogy apja, Bernardo ismert maffiafőnök volt, akinek helyét letartóztatása után fia vette át. Brusca egy olyan könyörtelen gyilkosokból álló csoport tagja volt, amelynek közvetlenül Riina parancsolt. Brusca 1996-os letartóztatását követően a nyomozóknak elmondta: több mint 150 embert gyilkolt vagy gyilkoltatott meg, de képtelen volt felidézni neveiket.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×