eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

Már egy oltással is tárt karokkal várják Horvátországban a cseheket

Zágráb további országokkal is tárgyalást kezdeményez az enyhítésért.

Horvátország további engedményeket tesz a nyári turisztikai szezon megmentésére, a csehek a jövő héttől már egy oltással is beutazhatnak az országba, és Zágráb további országokkal is tárgyalásokat kezdeményez az ügyben – írta a helyi sajtó.

Arról, hogy a cseh turisták 22 nappal az első oltás után már korlátozások nélkül átléphetik a horvát határt, Gordan Grlic Radman horvát és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter tett bejelentést Zágrábban. A részletekről a jövő héten még egyeztet a két szaktárca.

A külügyminiszteri találkozó apróbóját az adta, hogy a hétvégén idén először megérkezett a horvát tengerpartra a Prága-Brünn-Pozsony-Budapest-Zágráb-Rijeka-Split között közlekedő cseh vonat, több mint háromszáz cseh, szlovák és magyar turistával, valamint harminc újságíróval.

A járatra, amely júniusban és szeptemberben hetente háromszor, júliusban és augusztusban pedig naponta közlekedik majd, eddig már 35 ezer jegyet eladtak.

Nikolina Brnjac turisztikai miniszter bejelentette: hétfőn osztrák kollégájával is tárgyal a könnyített határátlépésről, de más országokkal is felveszik a kapcsolatot.

A napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint

pénteken 85 ezer turista tartózkodott az országban, ez közel négyszerese a tavalyinak.

2020-ban 22 ezer, 2019-ben, a világjárvány előtt, pedig 230 ezer turista volt ugyanebben az időszakban Horvátországban.

Turisztikai szakemberek a tavalyinál jobb idegenforgalmi idényre számítanak, a 2019-es rekordév forgalmának legalább 60 százalékára.

Az elmúlt napon 186 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződtek száma elérte a 356 141-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 12-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 8014-re emelkedett. Kórházban jelenleg 809 beteget ápolnak, közülük 87-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 270 392-en kaptak védőoltást, közülük 478 334-nek már a második adag vakcinát is beadták.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 135 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 253 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4692-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 242-en vannak kórházban, 75-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 660 288-an kaptak, közülük 402 097-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,2, illetve 23,3 százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×