INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

charles michel

koronavírus

európai tanács

eu-csúcs

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.

Az EU-csúcson már az újranyitásra készülnek fel

Infostart / MTI

A külpolitikai témák után lesz szó a koronavírusról a jövő heti kétnapos csúcson.

A beoltás felgyorsulásával az Európai Unió a koronavírus-járvány új szakaszába lépett, az unió feladata most az, hogy felkészüljön a nyár előtti újranyitásra - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött, hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében üdvözölte, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós tanúsítvány bevezetéséről.

"Az unión belül szabad mozgás megkönnyítése érdekében folytatnunk kell munkánkat, mindazonáltal rendkívül fontos éberen figyelnünk a koronavírus új változatainak megjelenését, és készen kell álljunk a szükséges lépések megtételére" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint

a hétfő este 19 órakor kezdődő munkavacsorát külpolitikai kérdéseknek szentelik.

Mivel Moszkva jogtalan és provokatív lépései folytatódnak mind az EU tagállamain belül, mind azokon kívül, a vezetők vitát folytatnak Oroszországról - közölte.

Áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: a megállapodást és annak jegyzőkönyveit teljes mértékben végre kell hajtani a kölcsönösen előnyös kapcsolat és a szoros partnerség kialakítása érdekében. Elmondta, a tanácskozáson röviden kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

A keddi megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése áll.

Hozzátette, a tagállami vezetők megvitatják a koronavírus elleni oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló uniós erőfeszítéseket, és azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja az vakcinamegosztást a világ többi részével. A keddi munkanap témái között továbbá a klímaváltozás kérdése is szerepel - közölte levelében az Európai Tanács elnöke.

Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018