eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.
Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Az EU-csúcson már az újranyitásra készülnek fel

A külpolitikai témák után lesz szó a koronavírusról a jövő heti kétnapos csúcson.

A beoltás felgyorsulásával az Európai Unió a koronavírus-járvány új szakaszába lépett, az unió feladata most az, hogy felkészüljön a nyár előtti újranyitásra - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött, hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében üdvözölte, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodást kötöttek a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós tanúsítvány bevezetéséről.

"Az unión belül szabad mozgás megkönnyítése érdekében folytatnunk kell munkánkat, mindazonáltal rendkívül fontos éberen figyelnünk a koronavírus új változatainak megjelenését, és készen kell álljunk a szükséges lépések megtételére" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint

a hétfő este 19 órakor kezdődő munkavacsorát külpolitikai kérdéseknek szentelik.

Mivel Moszkva jogtalan és provokatív lépései folytatódnak mind az EU tagállamain belül, mind azokon kívül, a vezetők vitát folytatnak Oroszországról - közölte.

Áttekintik továbbá az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: a megállapodást és annak jegyzőkönyveit teljes mértékben végre kell hajtani a kölcsönösen előnyös kapcsolat és a szoros partnerség kialakítása érdekében. Elmondta, a tanácskozáson röviden kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

A keddi megbeszélés középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése áll.

Hozzátette, a tagállami vezetők megvitatják a koronavírus elleni oltóanyagok globális igényeinek kielégítésére irányuló uniós erőfeszítéseket, és azt, hogy az EU hogyan és milyen mértékben fokozhatja az vakcinamegosztást a világ többi részével. A keddi munkanap témái között továbbá a klímaváltozás kérdése is szerepel - közölte levelében az Európai Tanács elnöke.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×