eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Új uniós célok a levegő, a víz és a talaj tiszábbá tételére

Az Európai Bizottság a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről szóló cselekvési tervet fogadott el, amelyben meghatározza a jelenlegi helyzethez képest a szennyezés forrásainál 2030-ig teljesíteni kívánt fő célokat - közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke pénteken.

Frans Timmermans tájékoztatása szerint a cselekvési terv a levegőminőség olyan mértékű javítását célozza, hogy a légszennyezés okozta korai elhalálozások száma az évtized végére 55 százalékkal csökkenjen az Európai Unióban. A légszennyezés 25 százalékkal való csökkentését kívánja elérni ott, ahol az uniós ökoszisztémában veszélyezteti a biológiai sokféleséget.

A vízminőség javításának érdekében a terv a tengerbe jutó műanyaghulladék mennyiségének 50 százalékos, a környezetbe jutó mikroműanyagok mennyiségének 30 százalékos csökkentését irányozza elő.

Emellett 50 százalékkal szorítaná vissza a települési maradékhulladék mennyiségét.

A talajminőség javítására a bizottság a tápanyagveszteség felére apasztását tűzte ki célul, és a vegyi növényvédő szerek használatának 50 százalékos csökkentését javasolja.

Azok arányát, akik tartósan szenvednek a közlekedésből származó zajtól, a terv révén harminc százalékkal szorítanák le.

A cselekvési terv a felsorolt célok megvalósítására számos uniós jogszabály és előírás kiigazításának, illetve felülvizsgálatának fontosságát hangsúlyozza.

A terv emellett elő kívánja mozdítani a tavaly elfogadott, a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiával együtt a mérgező anyagoktól mentes környezetre irányuló uniós szennyezőanyag-mentességi törekvés gyakorlati megvalósítását. Megerősíti továbbá az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, illetve egészségügyi, biodiverzitási és erőforrás-hatékonysági céljait - tette hozzá az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×