eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György

Sikerült előrelépni az atomalku megmentésében

Irán és az USA közvetett egyeztetésén.

Sikerült előrelépni szombaton az Irán és az Egyesült Államok közötti közvetett egyeztetéseken Washington esetleges visszatéréséről a 2015-ben kötött hathatalmi atomalkuhoz, és a felek megállapodtak abban, hogy jövő pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek - közölte Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet.

Az Egyesült Államok 2018-as kilépése óta Kína, Németország, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország képviselői egyeztetnek Teheránnal. Joe Biden amerikai elnök szeretne újra csatlakozni az iráni atomprogramról szóló megállapodáshoz, de egyelőre az öt másik nagyhatalom közvetítésével folynak az egyeztetések az amerikai tárgyalók és Irán között Bécsben.

Az új washingtoni kormányzat hajlandó lenne visszavonni a legszigorúbb Irán-ellenes szankciókat, cserébe azért, hogy Teherán újra tartsa magát az atomalkuban korábban vállalt kötelezettségeihez.

Mihail Uljanov elmondta: szombaton informális egyeztetést tartottak a washingtoni delegációval, az iráni tárgyalók egyelőre nem akarnak közvetlenül tanácskozni az amerikaiakkal. A jövő hét végén újra találkoznak, a szakértők addig is dolgoznak egy jövőbeli megállapodás-tervezet megfogalmazásán.

Az Európai Unió vezetésével kezdődött el április elején tárgyalássorozat arról, hogy miképpen lehetne biztosítani a hathatalmi megállapodás teljes körű és hatékony végrehajtását az összes fél részéről.

Miután Donald Trump előző amerikai elnök kiléptette Washingtont az atomalkuból, újra bevezette a megállapodás értelmében korábban visszavont büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. Teherán erre reagálva fokozatosan elkezdte megsérteni az atomalku egyre több rendelkezését, és nemrég már azt jelezte: megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását egy nukleáris létesítményében, ami jóval meghaladja a 2015-ös egyezményben rögzített vállalását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×