eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
2020. december 25-én közreadott kép II. Erzsébet brit királynőről televíziós karácsonyi beszéde közben a windsori kastélyban.
Nyitókép: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones

Ilyen lehet II. Erzsébet első születésnapja özvegyként

A brit uralkodó szerdán tölti be 95. életévét.

Csaknem háromnegyed évszázada először tölti születésnapját férje nélkül a brit uralkodó, aki szerdán lesz 95 esztendős.

II. Erzsébet királynő és április 9-én elhunyt néhai férje, Fülöp edinburghi herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

A királynő és Fülöp volt az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja, és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta.

Fülöp csaknem pontosan két hónappal századik születésnapja előtt halt meg Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján, és szombaton vettek tőle végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Az edinburghi herceg halálával kéthetes gyász kezdődött a királyi családban, így II. Erzsébet királynő szerdai 95. születésnapját semmiféle nyilvános nagyszabású ünneplés nem kíséri.

Nagy valószínűséggel a gyász nélkül sem lehetne ilyesmiről szó, hiszen érvényben vannak még a brit kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások, amelyek értelmében jelenleg szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

A korlátozások miatt várhatóan elmarad a királynő "hivatalos" születésnapi ünnepsége, a színpompás katonai tiszteletadással kísért, júniusban esedékes Trooping the Colour is, amelyet már tavaly sem a megszokott formájában tartottak meg.

Az előzetes hírek szerint a királynőt szerdai születésnapján felkeresik Windsorban a legközelebbi családtagok, köztük Harry herceg, aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként betöltött feladatainak ellátásával és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal az Egyesült Államokba költözött.

Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája - nagypapája, Fülöp herceg temetésére hazautazott, és egybehangzó brit sajtóértesülések szerint egyelőre nincs visszaúti repülőjegye, vagyis a tavalyi döntését kísérő, meglehetősen éles és nyilvános családi viszály ellenére minden bizonnyal ő is jelen lesz Windsorban nagymamája 95. születésnapján.

II. Erzsébet királynő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon.

A királynő - aki 69 éve, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra - az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

II. Erzsébet királynő életének kilenc és fél évtizede, az edinburghi herceggel házasságban eltöltött több mint 73 év és a trónra lépés óta eltelt eddigi csaknem hét évtized bővelkedik történelmi horderejű eseményekben.

A királynő első miniszterelnöke az eddigi tizennégy közül Winston Churchill volt.

Trónra lépésének idején, 1952-ben a Kremlben és a Fehér Házban is még azok a vezetők ültek - Moszkvában Sztálin, Washingtonban Harry Truman -, akik közvetlenül részesei voltak a II. világháborúnak.

II. Erzsébet uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra.

Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók - legalábbis abban a 1,5 millió brit háztartásban, amelyben 1953-ban már volt televíziós készülék.

Másfél évvel korábbi trónra lépése idején, 1952 februárjában már csaknem öt éve Fülöp herceg felesége volt: a 21 éves Erzsébet hercegnő és a brit királyi haditengerészet 26 éves tisztje 1947. november 20-án, a londoni Westminster-apátságban kelt egybe.

Fülöp herceg koporsójára a szombati búcsúszertartáson azt a haditengerészeti tiszti díszkardot helyezték, amelyet az ifjú herceg házasságkötése napján kapott apósától, VI. György királytól.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×