eur:
388.84
usd:
359.39
bux:
66363.81
2024. február 23. péntek Alfréd
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én. Hollandiában országszerte tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrök több mint 200 embert őrizetbe vettek.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

Sokakat kiakasztott a tízezres hollandiai tesztparti

Szombatra Bredába tervezik és tudományos célt tulajdonítanak a gigabulinak.

Felháborodást váltott ki Hollandiában az a szombatra tervezett tízezer fős tesztparti, amellyel azt akarják megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején.

Orvosok, ápolók, vendéglátósok, kutatók a rendezvény lemondására szólítottak fel. Az általuk kezdeményezett felhívást már több mint 350 ezren írták alá.

A népszerű 538 Rádió kapott engedélyt arra, hogy az ország déli részén lévő Bredában megszervezze a rendezvényt, amely része lenne a Fieldlab kutatóprogramnak a biztonságos rendezvényszervezésről. Eddig ebben a programban rendeztek már konferenciát, színházi előadást, futballmeccset és popkoncertet. A résztvevőknek negatív koronavírustesztet kellett felmutatniuk és magatartásukat megfigyelték ezen rendezvények alatt.

Bár kutatási célból szervezik a rendezvényt, az orvosokat felháborította a kezdeményezés.

"Tízezer fős partit rendezni 400 méterre egy Covid-19 betegségben szenvedőkkel teli kórháztól, a betegek és a kórházi személyzet arculcsapását jelenti"

– hangoztatták.

Tudósok is megkérdőjelezték egy ilyen kutatás tudományos előnyeit. Politikusok arra hívták fel a figyelmet hogy lehetetlen többezer bulizót ellenőrzés alatt tartani.

A helyi önkormányzat hétfő este dönt arról, megtarthatják-e a rendezényt.

Hollandiában december közepe óta szigorú korlátozásokkal próbálják feltartóztatni a koronavírus-járvány terjedését, de az esetszámok még mindig magasak, a kórházak és az intenzív osztályok túlterheltek. A százezer emberre jutó fertőzöttek száma a közelmúltban majdnem elérte a 300-at egy hét alatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×