eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Rendkívüli ülés Németországban, sokak oltását mondták le

Az AstraZeneca-vakcinával óvatosak. Angela Merkel kancellár összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál - jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is.

Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor - a berlini városvezetés egészségügyért felelős tagja - a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy

a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd.

Az ügyet a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyért felelős tagjainak keddi rendkívüli tanácskozásán is megtárgyalják - mondta Dilek Kalayci.

Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca-vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak. A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél az AstraZeneca-oltás beadása után.

Ugyancsak kedden, röviddel a berlini bejelentés után Brandenburg tartomány és egy másik nagyváros, München vezetése is közölte, hogy felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 alattiaknál.

Markus Söder bajor tartományi kormányfő egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a legjobb lenne szabadon választhatóvá tenni az AstraZeneca-féle vakcinát. Biztosítani kellene a hozzáférést mindenkinek, aki a lehetséges mellékhatások ismeretében vállalja az oltás beadását - fejtette ki a politikus.

A bajor miniszterelnök kollégái körében is ismertetheti a javaslatot, mert Angela Merkel kancellár hivatala közölte, hogy kedd este közös értekezletet tartanak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői az AstraZeneca-vakcina használatáról.

A STIKO egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy

főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca-féle oltást.

Fiatalabbaknak kizárólag a kezelőorvos, háziorvos külön javaslatára, és alapos felvilágosítás után hozott egyéni döntés alapján javasolt a szérum alkalmazása. Az első adaggal már beoltottak ügyében április végére lesz elég vizsgálati adat ajánlás készítéséhez - áll a több német hírportálon ismertetett dokumentumban.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolat mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek.

Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a Covid-19 ellen, 2,7 milliót az brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×